Заради злоупотреби БСП иска прекратяване на плажните концесии

Заради злоупотреби БСП иска прекратяване на плажните концесии
http://www.tourism.government.bg/
A A+ A++ A

БСП иска прекратяване на концесионните процедури за морските плажове заради сериозни нарушения и корупция. Според социалистите управляващите си разпределят апетитните пясъчни ивици на фирми, близки до тях, пише iNews.bg.

"Отстранявани са участници от процедурата за концесия на плажовете, които са дали цена нула лева за чадър и шезлонг. Сериозно сме разтревожени от продължаващата настойчивост, с която правителството в оставка продължава да раздава апетитни, атрактивни плажове на фирми, близки до управлението, явно с идеята след това част от паричният поток да бъде върнат под някаква форма и да бъде вкаран в предстоящите предсрочни парламентарни избори". Това заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров на брифинг в партийната централа на "Позитано", предаде Фокус.

"Всичко е обвито в едно безпрецедентно затъмнение и остава усещането, че има хора, които се опитват да си осребрят участието във властта. След процедурите, за които предупредихме, буквално в последните дни на изтичащата година - на 29 и 30, забележете на 31 декември, са развалени концесии и са насочени петгодишни търгове за нови, изключително атрактивни плажове", посочи Зафиров.

По думите му става въпрос за плажа "Слънчев бряг – Север" и за "сгрешени формули за изчисление още в документацията". След като е стартирана процедурата, само седмица по-късно участниците получават по имейла подменени документи в движение, разкри той. И определи това като "абсолютно некоректен подход".

"Допълнително скъсява и без това краткия срок, в който участниците са принудени да подадат своите документи. На практика при заложения в закона 30-дневен срок, реално след тази промяна, получена по имейла, тези дни стават 11", изчисли социалистът.

"В публичното пространство циркулират достатъчно сведения за запазени предварително имена в министерството и липса на документи от участници", заяви Зафиров. И даде пример с плаж "Поморие – Централен", при който двама от участниците при отваряне на документите са нямали необходимата документация, но комисията въпреки това ги е приела.

Депутатът обърна внимание, че са отстранявани участници от процедурата за концесия, които са дали цена нула лева за чадър и шезлонг, с аргумента, че "това не е цена".

Съпартиецът му Манол Генов пък допълни, че темпото на свършеното дотук по новия ред на концесиониране на плажовете може да се сравни със "скоростта на отегчена камила, на която й е все тая къде е краят на пустинята". "Забързването на темпото на Министерство на туризма говори за едно - да може да бъдат изпълнени предварително поети ангажименти", смята той.

Според Генов повече от година и половина след прехвърляне на режима на стопанисване на плажовете от Министерство на регионалното развитие към Министерството на туризма, свършената работа се равнява на нулата.

Министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова веднага отвърна с брифинг във ведомството си, на който заяви, че сезон 2017 е заплашен, ако концесиите за плажовете не се проведат и пясъчните ивици останат без стопани през лятото.

#БСП #концесии #плажове #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"