„Дългът на Милен Велчев" е на Андрей Луканов, обясняват икономисти

„Дългът на Милен Велчев" е на Андрей Луканов, обясняват икономисти
Тези пари са взети още по времето на Андрей Луканов, а през годините заемът просто се превърта, като се тегли нов, обясни Емил Хърсев. Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

Дългът на финансовия министър от кабинета „Сакскобургготски“ Милен Велчев, заради който България ще вземе еврооблигации до 950 млн. евро, не бил негов, обясни икономическият анализатор Емил Хърсев.

„Тези пари са взети още по времето на Андрей Луканов, а през годините заемът просто се превърта, като се тегли нов. През 2002 г. правителството по желание реши да плати дълга, но това стана с тегленето на нов заем“, разказа Емил Хърсев пред bTV.

Преди по-малко от седмица финансовият министър Симеон Дянков обяви, че страната ни ще изтегли почти 1 млрд. евро.

„Еврооблигацията ще е точна на стойност, така че да изплати първата част на дълга на Милен Велчев, която в средата на януари следващата година изтича, и последните лихви по тях“, каза тогава Симеон Дянков.

Икономистът Георги Ангелов подкрепи твърдението на Емил Хърсев, като добави, че „правителствата си подават горещия картоф“ през годините.

„Част от дълга е била покрита по време на излишъци в бюджета. Когато няма как да покриеш заема си, просто теглиш нов и обявяваш, че ще го върнеш до 5 години.

Ако не се плати, става страшно, защото може да се върнем във времената на Андрей Луканов“, коментира Георги Ангелов.

Икономистът подчерта, че балансираният бюджет е най-важният компонент за всяка икономика, защото тогава дългът ще се погасява постоянно и няма да се трупа.

„Все пак нови изтеглени пари са си натоварване за бюджета“, уточни икономистът. Очаква се заемът да бъде изтеглен при по-добри условия, като лихвата да бъде по-ниска от тази, която България плаща за дълга на Милен Велчев. Към момента тя е 7–7,5%.

Според Георги Ангелов спад с 2 пункта би бил много добър за българската икономика.

„Виждате какви процеси стават на Балканите. Много страни имат финансови проблеми – Сърбия, Гърция, Македония и др. Ако сделката по вземане на заема е при добра лихва, това ще означава, че на България се гледа в друга светлина“, каза още Георги Ангелов.

Емил Хърсев се съгласи с думите му, като припомни как България е успяла да покачи рейтинга си спрямо Испания и Гърция.

Иберийската държава е имала по-добри показатели спрямо България, но двете сега са на еднакво ниво. До преди две години Гърция е била с 2 пункта по-добър рейтинг, докато сега България е с 3 нива над този на южната си съседка.

Емил Хърсев добави, че държавата вече би трябвало да е намерила инвеститори, които да помогнат с погасяването на дълга. По думите му най-вероятно вече са проведени консултации с някои от банките.

#Милен Велчев #Емил Хърсев #Георги Ангелов #Андрей Луканов #Симеон Дянков #еврооблигации #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"