Петър Стоянов: Радев няма политически опит и си личи

Петър Стоянов: Радев няма политически опит и си личи
Източник: Клуб 'Z'
A A+ A++ A
Росен Плевнелиев не сгреши в нищо важно. Това трябва да бъде оценката за него. Има дребни грешки, и аз съм имал, всеки има, но мандатът му беше успешен. Това заяви пред Би Ти Ви бившият президент на България Петър Стоянов, пише 24 часа.
 
Румен Радев ще се закълне в нелека ситуация. Той няма политически опит, това е очевидно. Това е неговият голям плюс, но може да се превърне и в минус. Най-важното е дали е прокремълски настроен, каза Стоянов и добави: "В деня преди изборите аз призовах нашата евроатлантическа общност да спре да му слага етикети. Ген. Радев многократно заяви, че е възпитаник на американско военно училище, натовски генерал. Кому е нужно тогава да му слагаме етикет, че е прокремълски настроен. Задача на нашата евроатлантическа общност е да даде увереност на Радев и да го подкрепи. А не да му лепят етикети и зорлем да го вкарват в една писта, която вреди на България. Аз вярвам, че той ще бъде напълно лоялен към НАТО и искам да го окуража, заяви Петър Стоянов.
 
Ние се чухме, аз го поздравих седмица след изборите. Стори ми се един разумен, сериозен човек, който би приел съвети. Но той е човек, който може да взема решения. Българската политика има нужда от хора с характер, добави бившият президент. Той коментира протестите, чиято кулминация бе на 10 януари 1997 г.: "Това беше нашата закъсняла Пражка пролет. Тогава сърцето ми беше с протестиращите. Те виждаха в мен техния президент. В същия момент бях ужасно уплашен, че някой може да хвърли камък и друг да му отвърне. За мен тези събития бяха изключително драматични. Все пак аз още не бях се заклел като президент. Изводът е – даже народ като българския понякога изчерпва търпението си. Сега няма такъв заряд в народа и слава богу. Не защото хората сега са доволни, а защото днес ситуацията е коренно различна. Днес България е стабилна. Подобни събития в такъв размер не може да има. България вече има една солидна котва и това не е шаблон. Днес ние сме недоволни, но искам да си представите какво щеше да бъде, ако не бяхме в ЕС. Сега имаме пристанище. Ние имаме национално-психологически проблем – туткаме се, докато вземем едно решение и се пишманим, когато го вземем, обобщи Петър Стоянов.
 
Стоянов не скри болката и разочарованието си от процесите в СДС и останалите партии в дясното политическо пространство.

#Росен Плевнелиев #Петър Стоянов #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай