Експерт: Замаърсяването на въздуха над София в зимните месеци е нормално

Експерт: Замаърсяването на въздуха над София в зимните месеци е нормално
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

2017 г. започна с два дни на високо замърсяване на въздуха. На 2 и 3 януари допустимите норми бяха превишени близо 5 пъти, а най-високи стойности бяха измерени в столичния квартал „Хиподрума”, предаде бТВ.

Високи концентрации бях измерен във всички станции, които контролират фините прахови частици – в районите „Младост”, „Надежда”, „Дружба”. „Това са нормални явения за района на София. Тъй като софийската котловина е затворена и зимните месеци – обикновено ноември, декември и януари месец има периоди на дни с мъгли,  с температурна инверсия, безветрие”, коментира Валери Серафимов, директор Дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда”.

В Европейското и национално законодателство е казано, че нормата за фини прахови частици  се определя един път за 24 часа и един път в годишен аспект. Ако имаме 35 дни в година с превишаване на нормата за 24 часа, тогава имаме проблем с качеството на въздуха .

Друг проблем се явява и отразяването на данни. Те се измерват за период от 24 часа и излизат с ден закъснение. Дали сме дишали силно замърсен въздух можем да разберем единствено като свършен факт на следващия ден. Според експертите обаче спрямо минали години качеството на въздуха в столицата е значително се е подобрило благодарения на мерките предприети от общините катомиене на улиците и  преминаване към горива, които са по-екологични.  

Но въпреки мерките проблемите през отоплителния сезон остават и тези данни важат не само за столицата, но и за малките населени места.

Основният замърсител в София е транспортът, обяви Георги Стефанов, специалист "Политики и климатични промени" в световната природозащитна организация WWF.

По думите му Столичната община отново купува автобуси, които са с газови уредби, коментира още Стефанов. Една от мерките срещу замърсяването са енергийно ефективните сгради, обяви екологът.

 Според алергологът д-р Тихомир Мустков изолацията на жилищата обаче води до по-мръсен въздух в домовете ни, защото изолацията задържа вредните емисии и влагата. Неговият съвет е да се проветрява по-често.

Проблем при децата пък е фактът, че в детските градини и училищата подовете в градините и училищата се мият сутрин, преди децата да влязат в сградите, и те дишат цял ден изпаренията, каза още алергологът.

#въздуха #WWF #норми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай