Мачовете на 11 юни: Нажежени 90 минути в дербито между Франция и Англия

Мачовете на 11 юни: Нажежени 90 минути в дербито между Франция и Англия
Звездата на Англия Уейн Руни има отбелязани 27 гола в 34 мача за английския му тим „Манчестър Юнайтед". Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Националните отбори на ападноевропейските съседи и дългогодишни футболни противници Франция и Англия се изправят един срещу друг в 29-и пряк двубой в историята си.

Мачът от Група D, който ще се играе от 19:00 часа българско време на стадион „Донбас Арена“ в украинския град Донецк, е последното дългоочаквано дерби в първия кръг на груповата фаза на Евро 2012.

Първата среща между Франция и Англия на международната футболна сцена е на 10 май 1923 г. и завършва с 4:1 за гостите от Острова, които имат историческо надмощие с 16 победи, 8 загуби и 4 равенства срещу този съперник.

Статистиката от последните години обаче е в полза на „петлите“, които нямат загуба в последните пет срещи с Англия от 1997 г. насам.

На европейски първенства отново Франция има надмощие над съперника с две победи и две равенства. Франция започва участието си в Евро 2012 без загуба в последните си 21 официални срещи, като за последен път отстъпи пред отбора на Беларус на 3 септември 2010 г.

Евро 2012 в Полша и Украйна ще бъде дебютът на голям форум на треньора Лоран Блан, като самият той е участвал в четири такива турнира.

Лоран Блан ще разчита на вратаря Юго Лорис, който е играл през всички минути на квалификационните кръгове и е постигнал респектиращия резултат от 6 сухи мрежи в 10 квалификации.

Офанзивният халф Франк Рибери е в страхотна форма след трите отбелязани гола във всяка една от последните контроли на тима му.

Освен него в тима влизат още петима футболисти, които бяха в състава на Франция на последното Европейско първенство през 2008 г.: Стив Манданда, Флоран Малуда, Карим Бензема, Самир Насри и Патрис Евра.

Франция има 7 участия на европейски първенства и е била шампион на Стария континент през 1984 г. и 2000 г., а през 1998 г. извоюва световния трофей.

Мачът срещу Франция ще бъде първият начело на отбора на Англия за селекционера Рой Ходжсон, който пое поста през май, след като Фабио Капело подаде оставка.

Дебюта си за националния тим на Англия ще направят и четирима футболисти – вратарят Джак Бътланд, халфовете Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джордан Хъдсън и защитникът Мартин Кели.

Ашли Кол пък е поставил своеобразен рекорд за най-много мачове за националния отбор без вкаран гол – 94.

Той, Стивън Джерард, Ашли Кол и Джон Тери пък имат опит в предишни европейски първенства, като Стивън Джерард ще се превърне в петия играч, участвал на три европейски турнира.

В квалификационните кръгове Англия отбеляза 17 гола, 3 от които на България.

Звездата на тима Уейн Руни има отбелязани 27 гола в 34 мача за английския му тим „Манчестър Юнайтед“.

Тежката слава на Франция и Англия, както и последните им резултати, дават заявка за едни нажежени 90 минути на „Донбас Арена“ в Донецк!

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 - близо до теб“.

#Уейн Руни #Англия #Франция #футбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"