Гутериш: Възможността за пробив в преговорите за Кипър е историческа

Гутериш: Възможността за пробив в преговорите за Кипър е историческа
Източник: Демокрация днес
A A+ A++ A
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вярва, че има историческа възможност за постигане на пробив в предстоящите преговори за обединяване на Кипър, разделен от повече от четири десетилетия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че новият лидер на ООН ще председателства разговорите за кипърското обединение, които ще се проведат следващата седмица в Женева. В тях ще участват президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Дюжарик каза, че Гутериш е говорил за историческата възможност за пробив в преговорите по време на среща с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, пише 24 часа.
 
Срещата се е състояла в четвъртък в Ню Йорк. Ден след това Гутериш се срещна и с гръцкия външен министър Никос Кодзиас. След срещата гръцкият дипломат каза, че тя е протекла много добре, но отказа да коментира какво са си говорили двамата относно преговорите за обединяване на Кипър.След срещата с Гутериш пък Чавушоглу каза, че е повече от когато и да е било оптимист, че може да бъде постигнато споразумение по кипърския въпрос.

#Антониу Гутериш #Кипър #Стефан Дюжарик #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"