Аню Ангелов: В складовете край Петолъчката не е бил спазен тонажът на боеприпаси

Аню Ангелов: В складовете край Петолъчката не е бил спазен тонажът на боеприпаси
По случая има разследване и е образувано следствие, съобщи Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Взривове в складове с боеприпаси за утилизация като тези в района на Петолъчката на 5 юни не са случайност, а най-вероятно са следствие от нарушение на технологичния процес на утилизация, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

„По случая има разследване и е образувано следствие“, съобщи Аню Ангелов пред Нова телевизия и изрази съболезнования на близките на тримата загинали и всички пострадали при инцидента.

В петък главният секретар на МВР Калин Георгиев обяви имената на загиналите при взрива в склад на „Берета Трейдинг“, където се съхранявали боеприпаси за утилизация от военните складове в Челопечене - Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремаков.

„Техническият процес за унищожаване на боеприпаси е много подробно разписан, преди която и да е фирма в България да получи разрешение за утилизация на боеприпаси“, категоричен е Аню Ангелов.

Той добави, че в малка част от 12-те склада в сливенското село Лозенец край Петолъчката има снаряди, предназначени за утилизация, и унищожаването там се извършва само в един производствен цех.

„Не мога да кажа дали има нарушение на правилата, има нарушение в тонажа на боеприпасите. Явно е, че по силата на детонацията, предаването от един склад към друг на взривовете не би трябвало да се осъществи, ако е бил спазен тонажът във всеки един склад“, обясни военният министър.

Аню Ангелов припомни, че в складовете на Министерството на отбраната е забранено да се влиза с GSM, с цигари и др.

„В техните складове не знам как е“, коментира Аню Ангелов и посочи, че в случая с Челопечене грешката е била на държавата, тъй като там са складове на МО.

За ракетите въздух-земя, които бяха хванати в микробус край Сливен, военният министър каза, че принципно при превозването им не могат да бъдат възпламенени дори и ако стане катастрофа.

„В Българската армия всеки ден се превозват снаряди по съответния ред от военните складове до военното формирование в полигоните и обратно“,  добави Аню Ангелов.

„Може би при ВМЗ Сопот няма проблем с документите и отчетността на ракетите. Хората, които са хванати с ракетите край Сливен, са пътували от Безмер през Сливен за ВМЗ – Сопот, и те са работници във ВМЗ – Сопот“, каза още Аню Ангелов.

#Аню Ангелов #Челопечене #утилизация #Петолъчката #взривове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »