Румъния спира добив на злато в трансилванско селище с искане към ООН

Румъния спира добив на злато в трансилванско селище с искане към ООН
Източник: Банкеръ
A A+ A++ A

Румъния призова Организацията на обединените нации (ООН) да направи трансилванско селище, което може да се похвали с къщи от XVІІІ в. и непокътнати минни шахти от римско време, в обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, съобщава радио Voice of America. Това е изненадващ ход, който може да предпази селището от проект за добив на злато, предаде Фокус.

Искането за добавянето на Росиа Монтана в списъка на ЮНЕСКО беше обявено, докато правителството на Дачиан Чолош предаде властта тази седмица на новия министър-председател Сорин Гриндеану, който спечели изборите миналия месец.
По думите на досегашния министър на културата на Румъния, искане е изпратено до Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО.

Това е неочакван ход на румънското правителство, което миналата седмица заяви, че няма да продължи с кандидатурата спрямо ЮНЕСКО, която датира от 2011 г. и беше въвлечена в сблъсък заради проект за добив на злато.
„Защитата на националното богатство е една от основните отговорности на Министерството на културата“, гласи изявление от страна на досегашното правителство на Румъния.

#ЮНЕСКО #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"