Правителствените войски и бунтовниците се споразумяха за спиране на огъня край Дамаск

Правителствените войски и бунтовниците се споразумяха за спиране на огъня край Дамаск
Източник: Кросс
A A+ A++ A

Примирие между сирийските войски и въоръжените опозиционни групи влезе в сила в събота сутринта в долината Вади-Барада, западно от столицата Дамаск, съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на сирийска телевизия, предаде Фокус.

Прекратяването на огъня ще позволи възобновяване на водоснабдяването на сирийската столица.  В резултат на диверсия, извършена на 24 декември миналата година от екстремисти на групировката „Джебхат Фатх аш-Шам“ (бившата „Джабхат ан-Нусра“), столицата на Сирия се лиши от 80% от източниците си на питейна вода. Както се обясняваше в съобщението от сирийското Министерство на външните работи, екстремистите не само взривили магистрален водопровод, но и го замърсили с дизелово гориво. „Над седем милиона граждани на Дамаск, включително деца и жени, изпитват остър недостиг на питейна вода“, заяви тогава министерството.

Сега бунтовниците са се съгласили да допуснат ремонтни екипи до източника Айн ел Фиджи, където се намира най-големият воден резервоар, от който в столицата достига питейна вода.  Вторият етап на споразумението предполага, че страните ще започнат преговори по условията на капитулацията на екстремистите в долината Вади-Барада.

#Дамаск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »