Русия плаши Запада с СС-26 заради щита

Русия плаши Запада с СС-26 заради щита
Русия смята да разположи ракети СС-26 на няколко места в Европа заради американския ракетен щит. Снимка: military-today.com
A A+ A++ A

Русия може да разположи ракети „Искандер" на няколко места в случай, че не успее да постигне съгласие с НАТО относно ракетния щит на алианса и САЩ в Европа, според висш руски военен.

Ако преговорите със САЩ за системата за противоракетната отбрана в Европа се провалят, Русия може да дислоцира оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер" (СС-26 „Стоун" според натовската класификация) в Калининградска област, в Беларус и в Краснодарския край в Южна Русия, заяви в понеделник пред Интерфакс военно-дипломатически източник в Москва.

Руските ракети СС-26 са с малък радиус на действие - около 400 км.

"Досега намеренията на Русия бяха да разположи тези ракети само в Калининградска област. Сега се обмисля възможността това да бъде направено в Белорусия и Краснодарския край. Това ще позволи на Русия да парира заплахата със стратегически ядрени сили в случай, че близо до нашите граници бъдат разположени елементи от американската система за противоракетна отбрана", подчерта събеседникът на агенцията, цитирана от БГНЕС.

Междувременно, по време на визитата си във Владикавказ в Южна Русия, руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще отговори „разумно и адекватно" на разполагането на американския ракетен щит в Европа, цитиран от РИА Новости.

Медведев обеща да оповести „някои решения" скоро, но подчерта, че те няма да изключват възможностите за диалог с НАТО.

Системата за противоракетна отбрана в Европа бе поета от НАТО през ноември 2010 г., след като първоначално беше чисто американски проект на администрацията на Буш-младши. Въпреки многобройните изявления от двете страни, засега Русия няма да участва в нея и остава решена да й противодейства.

Самият ракетен щит – чиято ефективност остава спорна поради военно-технически причини – би трябвало да предпази европейските съюзници на НАТО от ирански балистични ракети според САЩ.

Понастоящем САЩ планират да разположат ракети-прихващачи в румънската авиобаза Девеселу, на 50 км северно от границата с България по река Дунав, както и радарна система в Турция.

Русия остава силно обезпокоена, че, ако се окаже, ефективна, американската противоракетна система би повлияла стратегическия ядрено-ракетен баланс в полза на САЩ.

#Искандер #балистични ракети #Калининградска област #Беларус #САЩ #президент на Русия #Дмитрий Медведев #Русия #ракетен щит #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"