Южна Корея и Япония продължават да спазват споразумението от 2015-та за сексуалното робство

Южна Корея и Япония продължават да спазват споразумението от 2015-та за сексуалното робство
Източник: Webcafe.bg
A A+ A++ A

Южна Корея и Япония трябва да изпълняват и занапред споразумението, засягащо "жените за разтуха", от декември 2015 г. Това заяви днес японският премиер Шиндзо Абе в разговор по телефона с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Движението в обратна посока не е конструктивно", отбеляза Абе. По-рано днес генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга съобщи, че страната отзовава посланика си от Сеул заради издигнат срещу японското генерално консулство в Пусан паметник на корейските жени, станали жертви на сексуално насилие по време на японската окупация. През декември 2015 г. двете страни се договориха по проблема за сексуалното робство по време на Втората световна война. Япония призна своята "дълбока отговорност" за проблема с "жените за разтуха", пише 24 часа.

От тях вече са останали малко и те са в преклонна възраст. Япония и Южна Корея потвърдиха през август, че Токио ще предостави 1 млрд. йени (9,8 млн. долара) в южнокорейския "Фонд за помирение и изцеление", подпомагащ бившите сексуални робини на японските войници. Разговорът на Абе с Байдън обаче бе посветен главно на японско-американските отношения. Премиерът на Япония изрази мнение, че алиансът със САЩ през последните години е станал по-стабилен отвсякога и страните трябва да работят за по-нататъшно засилване на сътрудничеството.

Тазгодишното посещение на американския президент Барак Обама в град Хирошима, подложен на атомна бомбардировка от САЩ през Втората световна война, и визитата на самия Шиндзо Абе в Пърл Харбър "демонстрираха пред цял свят ценността на помирението между Япония и САЩ", заяви японският премиер, на когото Байдън се обадил, "за да му благодари за ръководството и приятелството през последните години".


#Япония #Южна Корея #Джо Байдън #Шиндзо Абе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници