ООН: Замърсяването на водата в Дамаск е военно престъпление

ООН: Замърсяването на водата в Дамаск е военно престъпление
Източник: БНТ
A A+ A++ A

ООН определи днес като военно престъпление лишаването от питейна вода на 5,5 милиона души в сирийската столица Дамаск. По време на пресконференция в Женева Ян Егеланд, ръководителят на работната група на ООН за хуманитарната помощ за Сирия, подчерта, че е трудно да се разбере кой от враждуващите лагери носи отговорност за прекъсването на достъпа до питейна вода за милиони хора, предаде БНТ.

В Дамаск 5,5 милиона души нямат вода или водоподаването за тях е ограничено тъй като водоемите в Уади Барада са неизползваеми заради сраженията или заради саботажи или пък и поради двете причини, каза Егеланд.

"Ние искаме да отидем там и да разберем какво се случва", допълни той. Егеланд отбеляза, че саботажът на източниците и лишаването от вода са очевидно военни престъпления, защото цивилните пият водата и цивилните са тези, които ще се разболеят, ако водоподаването не бъде възстановено.

Уади Барада се намира на 15 километра северозападно от Дамаск. Това е ключов бунтовнически сектор, в който се намират основните източници на питейна вода за Дамаск и околностите му. Режимът обвинява бунтовниците, че заразяват водата с дизел и прекъсват водопреносната мрежа към Дамаск. Бунтовническите групи твърдят, че бомбардировките на режима и неговите съюзници са разрушили водопреносната мрежа.

#Ян Егеланд #Дамаск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »