Обирите на къщи "на мода" сред гръцките престъпници

Обирите на къщи "на мода" сред гръцките престъпници
В Главна дирекция на полицията на Атика има стотици папки с неразкрити случаи, зад които се крият престъпни въоръжени групи за извършване на обири. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Престъпниците в Гърция са се преориентирали от банкови обири към обири на къщи, сочи статистиката на гръцката полиция.

Ако допреди две години на всеки 48 часа имаше обир на банка, то за последните 13 месеца подобните обири са повече от 30, обясняват гръцките служители на реда, цитирани от БНР.

Пет крупни банди - обирджии, въоръжени с „Калашников“, и поне 10 по-малки, които действат в целия район на Атика, сеят страх и терор сред гражданите, които вече чувстват несигурност дори в собствените си домове.

Полицията се опитва да се съвземе от шока на променената престъпност в Гърция, за да може да отговори подобаващо на новите обстоятелства.

Преди кризата явлението обири от домове бе почти несъществуващо и се ограничаваше в изолирани случаи на взлом от дребни крадци във вили и имения в отдалечени райони.

Днес се регистрират средно по два взлома всяка вечер само в Атика от поне 10 големи и малки банди от жестоки чужди престъпници.

В Главна дирекция на полицията на Атика има стотици папки с неразкрити случаи, зад които се крият престъпни въоръжени групи за извършване на обири.

Полицаите в повечето случаи знаят коя банда се крие зад всеки удар, тъй като всяка има собствен начин на действие.

Преди бриени дни Отделът по сигурността на Атика разкри една от най-жестоките банди обирджии с „Калашников“, които носели полицейски униформи, обикаляли с джип „Хамър“ и обирали домове, автомобили, магазини, бижутерии и банки. Общо в рамките на една година бандата е извършила 28 обира.

#Гърция #престъпност #обири #обирджии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »