Спецслужбите в Турция предупреждават за атентати срещу политици

Спецслужбите в Турция предупреждават за атентати срещу политици
Източник: Спътник
A A+ A++ A

Турските специални служби са предупредили за опасност от атентати срещу политици в Турция. Това казва правителственият говорител и вицепремиер Нуман Куртулмуш в интервю за изданието „Поста“. По думите на Куртулмуш има сериозни разузнавателни сведения за подобна вероятност, пише Труд.

„Представете си да бъде извършен атентат срещу лидера на ПНД Девлет Бахчели или на НРП Кемал Кълъчдароглу… Да пази Бог“, каза правителственият говорител, визирайки лидерите на опозиционните Партия на националистическото действие и Народнорепубликанска партия. Той допълни, че националистическият лидер Бахчели е отказал брониран автомобил.

По повод на нападението в нощния клуб „Рейна“ Куртулмуш изрази убеждението на турските власти, че няма как атентатът да е бил извършен без помощ „отвън“. „Вероятно е имал помощници и вътре (от персонала – бел.ред.)“, добави той. „Нападението в „Рейна“ изглежда като работа на тайна служба. Преценяват се всички възможности, каза още вицепремиерът. „Терористът е член на ДАЕШ, в това няма никакво съмнение“, добави той.

„Обръчът в преследването на терориста се затяга“, пише в заглавие днес турският в. „Сабах“ във връзка с усилията на турските власти за залавянето на извършителя. Установено е, че той е мъж от киргизски произход с кодово име „Абу Мухаммед Хорасани“. Той е бил специално обучен от „Ислямска държава“ за нападения в градове, посочва „Йени асър“.

Вчера в Измир бяха задържани 40 души, за които се смята, че са свързани с терориста, пише още „Сабах“. По произход те са от Дагестан, Източен Туркестан и Сирия. Някои от заподозрените са пребивавали в една и съща квартира заедно с „Абу Мухаммед Хорасани“ и са пристигнали в Измир на 1 януари, отбелязва още изданието.

„Карар“ пише за подозрения и за втори терорист при атентата в клуба „Рейна“. Експерти от разузнаването твърдят, че е много вероятно терористите да са били двама. В потвърждение на това се посочват и записи от охранителните камери, на които соченият за терориста, извършил нападението на Нова година, носи два различни по форма и цвят панталони. При излизането от жилището си в квартал Зейтинбурну терористът е облечен с бял панталон, а влизайки въоръжен в нощния клуб в 1.15 ч. е с черен. На излизане от нощния клуб в 1.23 ч. обаче терористът отново е с бял панталон.

#Нуман Куртулмуш #Кемал Кълъчдароглу #Рейна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »