Фалшиво съобщение вдигна на крак потребителите във Фейсбук

Фалшиво съобщение вдигна на крак потребителите във Фейсбук
Източник: Правда.БГ
A A+ A++ A

Фалшиво предупреждение за пореден път предизвика паника у потребители на Фейсбук. През последните няколко дни в Интернет се върти съобщение, че социалната мрежа ще направи публично всичко, което някога сте публикували. Ако споделите въпросното съобщение обаче, ще се предпазите, предаде БНТ.

Краен срок утре! Кой ден е утре обаче не е ясно. Защото това предупреждение се върти в социалните медии поне от пет години. През няколко месеца се възражда, за да предизвика нова вълна от безпокойство. Пълно е с подвеждащи и неясни препратки. Митът е бил разбиван десетки пъти. Въпреки това много потребители продължават да вярват, че Фейсбук може да направи публични всичките им снимки, публикации и съобщения. И ще се спасят, като му забранят със статус, пише Труд.

„Фейсбук не се ангажира да чете съобщенията и публикациите, които пускат всички потребители. Тази кампания е по-скоро един спам и не води до нищо“, коментира Екатерина Темелкова – маркетинг-директор в софтуерен университет.

Председателят на Интернет общество – България Вени Марковски обясни, че съобщения, които обявяват неща, които са вече уредени в условията за ползване на Фейсбук, нямат никаква правна стойност.

Дори водещият на много популярно американско телевизионно шоу Джон Оливър осмя фалшивата история. „Някои версии цитират Римския статут. Това е договор, с който е създаден Международният наказателен съд. Той няма нищо общо със социалните медии. Съгласен съм обаче, че да публикувате прекалено много снимки на грозното ви бебе трябва да бъде престъпление срещу човечеството.“

Подобни съобщения подвеждат потребители по цял свят, не само в България. Затова преди време Фейсбук обяви – „Вие имате контрол“. Чрез настройките за поверителност вие сами избирате кой да вижда съдържанието ви.

„Авторските права са си авторски права без значение дали текстът или снимката е публикувана във Фейсбук, в Интернет изобщо или в някое хартиено издание.“

Експертите съветват – за да не попаднете в неудобна ситуация, винаги проверявайте съдържанието, преди да го публикувате, и се запознавайте с условията за ползване. За това краен срок няма. В ерата на дигиталните измами обаче колкото по-скоро, толкова по-добре.

 

#предупреждение #Фейсбук #договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »