Мачовете на 10 юни: Шампионът Испания излиза срещу Италия

Мачовете на 10 юни: Шампионът Испания излиза срещу Италия
Чави Ернандес начело на отбора на Испания по време на тренировка преди срещата с Италия в първия мач от Група С на Евро 2012. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

На 10 юни Евро 2012 продължава с първите срещи от Група С. От 19:00 часа настоящият световен и европейски шампион Испания излиза срещу четирикратния носител на световната купа Италия.

Атмосферата на терена на „ПГЕ Арена” в Гданск със сигурност ще се нажежи – не само заради срещата на шампионите, но и заради историята на сблъсъка между двата отбора.

На последното Европейско първенство Испания отстрани Италия след дузпи след нулево равенство в редовното време.

Последната победа на „Червената фурия” над „Скуадра адзура” в редовните 90 минути обаче е през 1920 г., когато побеждават с 2:0 на Олимпийските игри в Антверп.

8 години по-късно обаче Италия отвръща със сразяващото 7:1 в Амстердам, а на Световното първенство през 1934 г. побеждава Испания с 1:0.

В двубоя си на Европейското първенство през 1980 г. двата отбора не успяват да си вкарат гол, а през 1988 г. Италия побеждава с гол на Джанлука Виали.

Италия и Испания изиграха шеметен четвъртфинал на Световното първенство в САЩ през 1994 г., когато Роберто Баджо се разписа за Италия в последната минута.

Последният мач между двата тима на 10 август 2011 г. беше приятелски и завърши с победа за Италия с 2:1 над световния шампион.

В първия си мач на Евро 2012 Испания излиза да защити титлата си със самочувствие от тоталното надмощие, което демонстрира в квалификациите за форума в Полша и Украйна – „Червената фурия” спечели всичките си 8 срещи и стана петият отбор в историята на УЕФА, постигнал този резултат.

Освен това отборът няма загуба в последните си 14 официални мача. Мениджърът Винсенте дел Боске има в състава 12 от футболистите, които триумфираха с европейската титла през 2008 г. – Икер Касияс, Раул Албиол, Андрес Иниеста, Чави Ернандес, Фернандо Торес, Сеск Фабрегас, Санти Кацорла, Чаби Алонсо, Серхио Рамос, Алваро Арбелоа, Давид Силва и Пепе Рейна.

Сеск Фабрегас обаче не влиза в сметките на треньора, след като получи разтежение на бедрото в края на май.

Във финалите няма да участват и Карлес Пуйол – най-резултатният испански национал, който получи контузия на коляното, и Давид Вия, който пък счупи крак.

Четирикратният световен шампион Италия пък завърши квалификациите за Евро 2012, без да допусне загуба, с национален рекорд от 26 точки в 10 мача – най-добрият резултат на „Скуадра Адзура” в квалификациите за голям шампионат.

Освен това отборът показа брилянтна игра в защита и допусна едва 2 гола в мрежата си.

Националният селекционер на Италия Чезаре Прандели започва финалите на Европейското първенство без поражение в официални мачове и статистика от 8 победи и две равенства начело на тима.

Осмина футболисти от състава на Италия за Евро 2012 вече са играли на други финали на първенството на Стария континент: Джанлуиджи Буфон, Антонио Касано, Андреа Пирло, Джорджо Киелини, Андреа Бардзали, Даниеле Де Роси, Антонио Ди Натале и Морган Се Санктис.

Седем от италианските национали – Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Джакерини, Маркизио и Пирло, станаха шампиони с „Ювентус”, след като не допуснаха загуба в Серия А.

С толкова много класни играчи на терена на на „ПГЕ Арена” в неделя вечер феновете на футбола съвсем логично очакват истински спектакъл!

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 - близо до теб“.

#Евро 2012 #Група С #Испания #Италия #футбол #„ПГЕ Арена” #стадион #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »