Румънците гласуват на местни избори

Румънците гласуват на местни избори
Очаква се румънските избиратели, които са затормозени от бедност и мерки за икономии през последните две години, да подкрепят силно партиите, които съставляват новото ляво правителство. Снимка: econ.bg
A A+ A++ A

На 10 юни в Румъния се провеждат местни избори, които ще дадат сигнал за подкрепата, с която се ползват партиите преди парламентарния вот по-късно тази година.

Очаква се румънските избиратели, които са затормозени от бедност и мерки за икономии през последните две години, да подкрепят силно партиите, които съставляват новото ляво правителство, предаде БТА, позовавайки се на „Ройтерс".

Социал-либералният съюз, в който влизат Социалдемократическата, Национално-либералната и Консервативната партия, свали от власт миналия месец демократ-либералите, които споделиха съдбата на други европейски правителства, наложили болезнени мерки за икономии, за да запазят доверието на инвеститорите.

Осемнайсет са кандидатите за кмет на румънската столица Букурещ. Настоящият градоначалник Сорин Опреску, който участва като независим, но с подкрепата на Социал-либералния съюз, е с добри шансове за преизбиране.

Опозиционната Демократично-либерална партия издигна кандидатурата на Силвиу Пригоана, който сред приоритетите си акцентира на проблема с бездомните кучета.

Пригоана заяви, че "иска да създаде отново "малкия Париж", припомняйки нарицателното име на Букурещ в периода между двете войни, когато архитектурните произведения, създадени от французи, бяха гордостта на румънската столица.

Собственикът на футболния отбор "Стяуа" Джиджи Бекали също е сред кандидатите за кмет на Букурещ и обеща, ако бъде избран, да построи по десет църкви във всеки от шестте сектора на Букурещ.

Като независим кандидат участва председателят на асоциация "Спасете Букурещ" Никушор Даниел Дан, който спечели 23 съдебни процеса срещу общинските власти и блокира няколко проекта, застрашаващи традиционни квартали, като предизвика безпрецедентна мобилизация на жителите на Букурещ в подкрепа на техния град.

#Румъния #местни избори #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"