28-годишен киргизстанец е предполагаемият извършител на атентата в Истанбул

28-годишен киргизстанец е предполагаемият извършител на атентата в Истанбул
Източник: Нова тв
A A+ A++ A

Турската полиция установи самоличността на извършителя на терористичния акт в новогодишната нощ. Предполага се, че е 28-годишният гражданин на Киргизстан – Яхия Машрапов, предаде Нова тв. 

Снимка на неговия паспорт с името му беше показана по турската държавна телевизия ТРТ. Документът е издаден на 21 октомври 2016 от държавата Киргизия. Автентичността не е потвърдена. Нощта в Турция беше напрегната. 12 души бяха арестувани заради терористичния акт.

Властите разполагат с пръстовите отпечатъци на извършителя, но все още не могат да го открият. По непотвърдени информации в медиите, той пристигнал в Турция със съпругата и двете си деца през ноември, а семейството му е арестувано снощи. Публикувано беше и видео, на което се твърди, че се вижда атентаторът да подава документите си през стъклено гише. Разпространено беше и селфи видео на предполагаемия извършител.

„Експертите твърдят, че този е много обучен. Анализират стъпките му и според тях той е ранен и е участвал в боеве. Дават му висока оценка, че е добър стрелец от близко разстояние”, заяви Илхан Андай, главен редактор „24 Родопи”.

„Представете си 180 изстрела, това означава, че е сменил 6 пълнителя. Професионален войник може би, 6 пълнителя не се сменят толкова лесно”, коментира проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.

Три дни след нападението Истанбул остава пуст. Хора в централната част на града почти няма, а по улиците се забелязват и съвсем малко туристи. Тази сутрин отново имаше мащабна полицейска операция в един от кварталите, но няма арести.

 

 

#Киргизстан #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"