Маргарет Тачър приемала СССР като възможен съюзник срещу Германия

Маргарет Тачър приемала СССР като възможен съюзник срещу Германия
http://www.manager.bg
A A+ A++ A

Бившият британски премиер Маргарет Тачър толкова силно се опасявала от укрепването на Германия в Европа, че виждала в СССР "възможен съюзник" като противовес на обединената страна, пише лондонският Financial Times, цитиран от ТАСС, пише Нова телевизия.  

Вестникът се позовава на документи от британския национален архив, разсекретени поради изтичането на давност. От тях става ясно, че отношенията между Тачър и германския канцлер Хелмут Кол били "толкова лоши, че САЩ силно се опасявали, че тя готви нещо като блок с Русия за възпиране на Германия". 

Във Вашингтон били силно разтревожени от телефонен разговор между Тачър и президента Джордж Буш-старши от февруари 1990 г., когато тя казала, че СССР е "съществен противовес на германската мощ". Буш бил удивен от тази нейна позиция и отвърнал, че не проумява как тя изобщо "може да си помисли за руснаците като възможен съюзник срещу Германия". По онова време Вашингтон смятал Москва за "дълбоко враждебна" сила, отбелязва всекидневникът, на който се позовава БТА. 

Евроскептицизмът на Тачър постепенно нараствал в края на 1980-те години и особено се засилил след обединението на Германия през 1990 г. Тя многократно изразявала дълбоки подозрения към германските намерения, опасявайки се от германска хегемония в Европа. Веднъж, на правителствен семинар в резиденция "Чекърс" с участието на историци, Тачър отбелязала, че германците използват "лакти в Европейската общност" и че Великобритания трябва да запази "вежлив тон", но да се отнася с подозрение към Германия. Според нея "реалната заслуга" за германското обединение "принадлежи на народите на Източна Европа и на Горбачов", а не на самите германци. 

"Тя се опитваше да попречи на обединението на Германия, което бе грандиозният проект на Кол, опасявайки се, че това може да подкопае НАТО", пише Financial Times, позовавайки се на разсекретените документи. Не случайно в мемоарите си канцлерът я наричал "ледена и опасна". 

Отношенията им толкова се влошили, че Кол предложил да използва тогавашния британски външен министър Дъглас Хърд като "човек за политически контакти" с Лондон вместо с Тачър. Тя обаче категорично се възпротивила. Хърд бил много по-умерен и предупреждавал, че "Великобритания не може да бъде спирачка на всичко в европейската интеграция". Тогава премиерката предложила да се сформира "по-широка европейска асоциация", която да конкурира или дори да замени Европейската общност (предшественика на ЕС - бел.ред.) и към която Съветският съюз би могъл да се присъедини в дългосрочна перспектива. 

#Маргарет Тачър #съюзник #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »