3.5 млрд. лева е бюджетният излишък в страната

3.5 млрд. лева е бюджетният излишък в страната
http://economix.bg
A A+ A++ A

Отчитаме бюджетен излишък от 3.5 млрд. лева. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Диана Йорданова, бургаски народен представител от ПП ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси в Парламента. По думите й това е огромен ръст, защото през 2014 година е отчетен дефицит в размер близо 3.1 млрд. лева и това е важен индикатор за подобряването на бюджетната позиция на страната.

„В резултат на това, вместо планирания закон на дефицит за 2016 г., годината ще приключи с балансиран бюджет. 2016 година е първата след 2008 година, през която няма да бъде формиран бюджетен дефицит“, изтъкна Йорданова. По думите й правителството е работило в посока подобрение на приходната част, като на този етап се отчитат високи нива на събираемост, което се дължи на съживяването на макроикономиката. В тази връзка тя добави, че са взети и сериозни мерки по отношение на контрабандата и данъчните измами.

„През 2014 година ГЕРБ завари спрени оперативни програми, свързани с околната среда и регионалното развитие.В края на програмния период можем да отчетем изпълнение от порядъка на близо 99% от общо уговорения бюджет, тоест от средствата, които се вкараха в българската икономика. Фискалният резерв на страната към момент е 14.3 млрд. лева по данни на Министерството на финансите и при съпоставка от 7.5 млрд. през месец октомври 2014 година, можем да бъдем категорични, че резултатите са успешни. Ако към тази сума добавим и вземането от Фонда за гарантиране на влоговете на банките (ФГВБ) сумата на резерва достига 15.8 млрд. лева“, каза още Диана Йорданова.

Тя допълни, че с приключването на Бюджет 2016 се гарантира едно от най-ниските нива на облагане в Европейския съюз. Бургаският народен представител от ПП ГЕРБ добави, че има гарант за изпълнение на допълнителни средства в социалния сектор, образованието, здравеопазването, в Националната програма за енергийна ефективност, както и за увеличаване на минималната работна заплата, увеличение на пенсиите и учителските заплати, увеличение на заплатите на социалните работници, на работещите в спешна медицинска помощ и увеличение на помощните обезщетения на деца с увреждания. „Трябва да се отбележи, че за третото тримесечие на 2016 година България е на едно от челните места по ръст на брутен вътрешен продукт в Европа“, обобщи Диана Йорданова.

#бюджет #излишък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"