Фондовите борси в Европа приключват годината с понижения в индексите

Фондовите борси в Европа приключват годината с понижения в индексите
Източник: БНР
A A+ A++ A

Европейските пазари на акции са оцветени в червено през последната за тази година сесия на търговия, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,28% и е на път да излезе на зауба от 1,8% в рамките на 2016-а. Това би представлявало негово първо понижение от 2011-а година насам, предаде БНР.

Загубите щяха да бъдат дори още по-големи, ако световните борси, в т.ч. и европейските фондови индекси, не отбелязаха солиден ръст през последните два месеца на година. Това възходящо рали беше факт след изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентската надпревара в САЩ на 8-и ноември, тъй като инвеститори, икономисти и анализатори разчитат, че новата администрация на Белия Дом ще предприеме политики, стимулиращи икономическия растеж чрез по-големи държавни разходи за инфраструктура и чрез намаляване на корпоративните данъци. От една страна, очакваното ускоряване на растежа на американската икономика би било позитивно и за борсите по целия свят с оглед на факта, че редица компании зад граница имат активен бизнес в САЩ. От друга страна, рязкото поскъпване на щатския долар, респективно отслабването на останалите водещи валути, в т.ч. на европейките, е в подкрепа за компаниите - износителки на стария континент.

Поради това не е изненада, че немският фондов индекс DAX е на път да отбележи годишен растеж от 6,4%, докато френският CAC40 - с 4,1%, въпреки че през днешната търговия и двата индекса бележат слаби понижения съответно с 0,23% и с 0,24%.

Италианският индекс MIB обаче се очертава да отбележи спад с около 10% в рамките на 2016-а година и ще се окаже сред най-слабо представящите си индекси в Европа. Основна причина за негативното представяне на борсата в Милано оказва сривът на италианския банков индекс с 38% в рамките на текущата година с оглед на опасения за неговото здраве, свързани най-вече с третата по големина банка в лицето на Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS). Вчера Европейската комисия одобри шестмесечно удължаване на срока, позволяващ на властите в страната да окажат подкрепа на банковата система. След решението на ЕК, BMPS оповести, че планира да емитира нов дълг в размер на 15 млрд. евро през 2017-а година, за да подобри капиталовата си позиция.

Общият европейски банков индекс също приключва годината с известно понижение от 7%, но след като през второто полугодие успя да парира значителна част от драматичния спад с около 35% през първото и второто тримесечие.

Днес британският фондов индекс FTSE100 се понижава с 0,43%, но след като успя да затвори вчерашната търговия в исторически връх от 7120,26 пункта. По този начин индексът FTSE100 е на път да отбележи годишен ръст от близо 14%, което го прави най-добре представящия се фондов индекс след останалите водещи европейски борси и би представлявало най-здраво повишение от 2013-а година насам. Неговият солиден ръст е факт въпреки първоначалния шок от референдума през юни, когато британците гласуваха изненадващо за напускане на Европейския съюз. Трябва да е има предвид, че основният индекс на борсата в Лондон е доминиран предимно от компании с глобално значение, които успяха да намерят подкрепа от драматичната обезценка на британската лира след Брекзит и от учудващо доброто представяне на икономиката след юнския референдум.

На този етап повечето анализатори са оптимисти, че възходящото движение на европейските борси през последните месеци на настоящата година ще остане в сила и през 2017-а година, визирайки очакваното от тях по-нататъшно поскъпване на банковите акции на фона на по-силен икономически растеж, както и на повишение на доходността на дълговите книжа и на реалните пазарни лихви.

#пазари #година #MIB #ЕК #FTSE100 #Stoxx Europe 600 #борси #Белия дом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай