Токсична течност за чистачки плаши шофьорите със смърт

Токсична течност за чистачки плаши шофьорите със смърт
Източник: SofiaPress
A A+ A++ A

В началото на следващата година се очаква на ниво Европейски съюз да се забрани използването на токсичното вещество метанол в продуктите за масова употреба. Липсата на достатъчно информация у потребителите обаче прави тези продукти предпочитани заради по-ниските им цени. На българския пазар има няколко продукти за масова употреба със съдържание на метанол като разтворители, някои видове лепило и горива.  С настъпването на зимният сезон обаче най- става актуален въпроса за течностите за чистачки със съдържание на метанол, които се подават в големите търговски вериги и често са на промоционални цени, пише Труд.

Ето кои са и най-често срещаните марки течност за чистачки със съдържание на метанол: Mania cleaning, производство на Voxx products, Ирис, производство на АИБО ООД и GP, производство на фирма ГИП. Потребителите трябва да са особено внимателни с тях.

Според медицински лица метанолът е токсично вещество и при силна концентрация в много малки количества може да доведе до сериозни увреждания и смърт. Смъртоносната перорална доза за възрастни при 70% концентрация на обемна единица е 37 мл. Това е количество, което много лесно може да бъде погълнато от човек дори по погрешка. Ако обаче съдържанието е 0,5 %, което се доближава до предложението на Европейската комисия, тогава смъртоносната доза е 5303 мл. Това са над 5 литра течност, което ще е почти невъзможно да бъде достигнато и инцидентите значително ще намалеят.

Концентрираното съдържание на метанол в състава на течностите за чистачки е смъртоносно при директна консумация. За това са и надписите върху продуктите. Не трябва обаче да се подценява и рискът от натравяне при впръскване на течността по предния прозорец, когато изпаренията навлизат в купето. Вредният метанол може да попадне в организма през кожата при допир или при вдишване. Именно това е причината след дълъг път да се чувствате неразположени, отпаднали и дискомфортно. При честа употреба на метанолова течност за чистачки се наблюдава главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система, стига се и до смърт.

Важно е да се знае, че в България близо 80% от продаваните течности за чистачки имат изключително високо съдържание на метилов алкохол (някои над 30%, при оценени от ЕС като рискови 0.6%). Това често не може да го разбере от етикета, защото са налице редица случаи на неспазване на законодателството по отношение етикетирането и опаковките на предлаганите продукти, които се разпространяват основно по бензиностанции, големи търговски вериги, малки магазини за продажба на резервни части за автомобили и автокозметика, както и в интернет магазини. На този етап законовите рамки се ограничават единствено до предписване на специфични изисквания по отношение на опаковането и етикетирането (чрез значи като пламък, череп и под други форми), чието значение е крайно неясно за масовия потребител.

#Европейски съюз #метанол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"