Силен земен трус с магнитуд 6,4 край Индонезия

Силен земен трус с магнитуд 6,4 край Индонезия
http://www.banker.bg
A A+ A++ A

Земен трус с магнитуд 6,4 стана в петък край бреговете на Индонезия, сочи информация, обобщена от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Първите съобщения бяха за магнитуд 6,4. Дълбочината на огнището е 90 км. Трусът е регистриран в 22:30: часа по UTC (тридесет минути след полунощ, бълг.вр.), пише Нова телевизия.

Епицентърът е на 76 км южно от град Бима на остров Сумбава. Няма информация за щети.

Само преди дни хиляди страната отбеляза 12 години от опустошителното земетресение и цунами, което унищожи провинция Ачех и остана в историята като едно от най-големите природни бедствия в историята на човечеството.

Земетресението през 2004 година стана в Индийския океан с магнитуд между 9,0 и 9,3 и с епицентър близо до северозападния бряг на остров Суматра. Тогава хипоцентърът бе на сравнително малка дълбочина в земната кора – около 10-20 км и поради това енергийното въздействие върху океанското дъно бе огромно. Приема се, че вълни цунами се предизвикват от земетресения с магнитуд, по-голям от 6-та степен по скалата на Рихтер.

Близо 170 000 загинаха в Индонезия, но в този ден на 2004 бедствието удари и други страни в Индийски океан (Тайланд, Бирма, Индия и Шри Ланка), с което смъртните случаи нараснаха до приблизително 220 хиляди.

Индонезия е разположена върху тихоокеанския „огнен пръстен“, където срещата на континенталните плочи предизвиква силна сеизмична активност и страната е често засегната от силни земетресения. 

#земетресение #Индонезия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"