Държавата още не може да обясни взривовете край „Петолъчката"

Държавата още не може да обясни взривовете край „Петолъчката"
Не можем да поканим чуждестранни фирми да извършат утилизацията, защото законодателството е такова, обясни Валентин Радев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на отбраната все още няма обяснение за причината за взривовете в склада за боеприпаси на „Берета Трейдинг" край „Петолъчката", които отнеха живота на трима души.

„Берета трейдинг" има сертификати, сигурно работят добре, но защо се взриви цехът, къде е грешката. Това са въпросите, които трябва да си зададем," коментира зам.-министърът на отбраната Валентин Радев пред „Дарик".

Той определи утилизацията на боеприпаси като „горещ картоф", с който трябва да се приключи.

По думите на Валентин Радев в България в момента има 14 000 тона боеприпаси за утилизация, но половината или по-голяма част ще бъдат продадени, вместо да бъдат унищожени.

„Не можем да поканим чуждестранни фирми да извършат утилизацията, защото законодателството е такова. В България утилизация могат да извършват само две държавни фирми - „Терем" и ВМЗ Сопот, останалите в бранша са частни," обясни военният зам.-министър.

За възлагането на утилизацията на чуждестранни фирми намекна оръжейният търговец Петър Манджуков.

„Големият въпрос е защо се случват тези взривове. Защо сега се случи това?," отбеляза още веднъж Валентин Радев.

„Месеци преди тези взривове от Министерство на отбраната предложихме промени в Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. Ние искаме да пише, че когато даваме боеприпаси за утилизация на фирми, остатъчните материали да не са собственост на държавата. Промяната в закона цели да не се транспортират такива боеприпаси, защото е много опасно," обясни заместник-министърът.

За Челопечене Валентин Радев каза, че експертизата за взривовете там трябва да е готова до края на август, когато се очаква американските сътрудници да приключат дълбочинните прочиствания.

„Челопечене се взриви в епицентъра. В самия склад на техническата територия, а тези боеприпаси, които бяха извън склада, те не бяха горени и не бяха подлагани на взрив, ние ги изнесохме от там. Те са стари, не са опасни и част от тях са отишли в „Берета трейдинг"," подчерта Валентин Радев.

За 103-те ракети въздух-земя, които бяха изнесени от авиобаза „Безмер" и хванати край Сливен, Валентин Радев каза, че това е криминално деяние.

„Ние сме много възмутени. Остава открит въпросът как така излизат ракети от „Безмер" нередовно. Американците неотдавна ни направиха одит, те ни харесаха съхранението на боеприпасите, в понеделник пак ще идват на одит и ще видим какво ще покаже той. Нека да видим точно как са изнесени тези ракети. Считайте, че ще вземем мерки, които ще изненадат всички," категоричен е Валентин Радев.

#Валентин Радев #Министерство на отбраната #„Берета Трейдинг" #взривове #„Петолъчката" #утилизация #Безмер #ВМЗ Сопот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"