Американското посолство в Анкара отхвърлиха обвиненията на Ердоган за подкрепа на терористични групи

Американското посолство в Анкара отхвърлиха обвиненията на Ердоган за подкрепа на терористични групи
БГНЕС
A A+ A++ A

Посолството на САЩ в Анкара отхвърли обвиненията на турския президент Реджеп Ердоган, че Вашингтон подкрепя терористични групи, сражаващи се в Сирия, пише Нова телевизия.

Изявлението, цитирано от турския в. „Хюриет“, идва ден, след като Ердоган заяви, че разполага със снимкови и видео доказателства, че водената от САЩ коалиция в Сирия, е оказвала подкрепа на терористични групи, в това число и на „Ислямска държава“ и сирийски кюрдски сили.

“Правителството на САЩ не подкрепя ИДИЛ. Правителството не е създавало или подкрепяло ИДИЛ в миналото. Твърденията, че правителството подкрепя „Ислямска държава“ не са верни“, категорични бяха от посолството, цитирани от БГНЕС.

Във вторник президентът Ердоган заяви по време на пресконференция, че в миналото Турция е обвинявана, че помага на ИДИЛ.

„Сега... те оказват подкрепа на терористични групи, в това число ИДИЛ, Отрядите за народна защита (YPG) и Партия на демократичния съюз (PYD)“, каза Ердоган, допълвайки, че това е „очевидно“.

Той също така заяви, че разполага със снимков и видео материал, с който да докаже твърденията си.

„Правителството на САЩ не е предоставяло оръжия или експлозиви на YPG или на Кюрдската работническа партия (ПКК)... Ние многократно сме осъждали терористичните атаки на ПКК и осъдителното насилие на групата в Турция“, се казва още в съобщението на посолството.

В него се казва още, че въпреки обвиненията Вашингтон продължава да работи в сътрудничество с Турските власти в борбата срещу ИДИЛ.

#обвинения #Реджеп Ердоган #терористични групи #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »