Манолова: 1.03 млн. лв. от парите за Хитрино са изпратени чрез смс-и

Манолова: 1.03 млн. лв. от парите за Хитрино са изпратени чрез смс-и
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Близо 2 070 000 лева са събраните средства за с. Хитрино от благотворителната кампания на БЧК в помощ на пострадалите. Това стана ясно по време на първото заседание на Обществения съвет, който ще разпределя парите в помощ на селото, съобщават от пресцентъра на омбудсмана, пише 24 часа.

Председатели са омбудсманът Мая Манолова и председателят на БЧК Христо Григоров. „Националната благотворителна кампания е събрала 2 067 495 лева. Около 1 млн. лева от общата сума са постъпили по банков път, а 1.03 млн. лв. - чрез есемеси“, съобщи Григоров. „От събраните средства 160 000 лева ще отидат за топъл обяд за четири месеца за пострадалите в Хитрино. На заседанието бе обсъден и въпросът как и по какъв начин да се заделят и предоставят пари на хората за обзавеждане и електроуреди. Аз съм против централизираната покупка на ел. уреди – хладилници, печки или други домакински пособия, защото това винаги поражда подозрения, защо точно тази фирма, защо точно този магазин или тази верига. Хората имат нужда от определени уреди и вещи в собственото си жилище. След конкретна оценка ще се определят средни цени за обзавеждане и парите ще бъдат разпределени от Националния обществен съвет“, обясни Манолова.

По думите й, помощта от кампанията на БЧК може да стигне до хората от с. Хитрино по най-бързия начин, за разлика от средствата, които се отпускат от ЕК и от правителството, за които се иска повече бюрократични процедури. „Общественият съвет може да бъде по-гъвкав и да се отзове на конкретните потребности от момента, в които бъдат заявени от хората. Като Национален обществен съвет по дарителската кампания ще работим в тясна връзка с местния обществен съвет на с. Хитрино, който се ползва с високо доверие сред хората и е избран на тяхно общоселско събрание“, посочи още омбудсманът.

 

 

#Хитрино #Мая Манолова #БЧК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"