Експерт: През 2016-та енергетиката излезе от будната кома

Експерт: През 2016-та енергетиката излезе от будната кома
Източник: Klassa.bg
A A+ A++ A

Енергетиката излезе от будната кома. Това каза пред „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев за постигнатото в сектор „Енергетика“ през 2016-та г. и новите предизвикателства през 2017 г., предаде 24 часа.

„По същество, 2016 г. беше годината на действията. Знаете какъв голям проблем имаше в енергетиката, свързан с текущия дефицит, поради неправилните практики или политики в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Имахме един текущ дефицит от около 700 млн. лв. на годишна база, който ако не беше погасен, щяхме да плащаме между 13 и 15 млрд. лв. до края на преференциалния период“, обясни проф. Тасев.

Той уточни, че е било взето решение по много показатели да се ограничат в рамките на норматива възобновяеми източници. „Знаете, че фотоволтаиците са свалили норматива на 1250 часа, а заводските централи бяха ограничени до нивото на принудения товар. Апропо, тяхната преференция да работят само като електроенергийни предприятия без да произвеждат топлинна енергия беше отнета, защото заводските централи за това бяха създадени. Също така беше намалено кръстосаното субсидиране при високоефективната когенерация“, допълни енергийният експерт.

По думите му в крайна сметка е бил създаден фонд за стабилизация на енергийната система, в който всички производители е трябвало да внасят 5% от брутоприхода плюс доходите, които НЕК получаваше от търговията с въглеродни емисии. „Като цяло най-важното беше сторено – текущият дефицит беше ликвидиран и остана един натрупан за предходните 2 години от около 1,4 млрд. лв., който очевидно, сега със сценариите на Световната банка, за няколко години ще бъде погасен. Това беше едно от най-важните неща“, каза още проф. Атанас Тасев.


#ВЕИ #Атанас Тасев #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"