Силно земетресение разлюля Румъния, усети се и в България

Силно земетресение разлюля Румъния, усети се и в България
GOOGLE
A A+ A++ A

Земетресение от 5,6 по Рихтер разлюля Румъния, съобщават БАН и Европейският сеизмологичен център (EMSC-CSEM). 

То е усетено на много места в Северна България, съобщава Нова телевизия. 

„Нямаме данни за щети. Няма паника. Напълно в реда на нещата е това земетресение”, заяви дежурният сеизмолог в БАН.

Трусът е станал в 01.20 ч българско време край град Фокшани, област Вранча. Епицентърът му е на 142 км северно от Букурещ и се намира западно от района на Вранча в сеизмичната зона на румънските Карпати. Дълбочината на огнището е около 100 км и това е причината сеизмичните вълни да са се разпространили на сравнително големи разстояния.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е усетен в Румъния, България, Молдова и западната част на Турция. 

Земетресението е било усетено в радиус от няколкостотин километра, но най-силно в Брашов, Бакъу, Крайова, съобщават румънските медии.  В първите минути сайтът на румънския геофизичен институт се е сринал, заради големия интерес.По данни на института, трусът е бил със сила 5,2 по Рихтер.

До този момент няма сигнали за пострадали хора, твърдят от Звеното за извънредни ситуации (ISU).  "Наши екипи вече са в района на Вранча. Ще се инспектират старите исторически сгради в градовете около епицентъра.", съобщи Даниел Василе, говорител на Звеното. "Засега най-сериозният сигнал е от град Питещи, където възрастна жена казала, че от земетресението леглото й подскочило и се преместило с 2-3 сантиметра.", добави Василе.

Районът край Вранча е отдавна познато сеизмично огнище, чиито трусове се усещат на обширна територия. Последното голямо земетресение там бе на 4 март 1977 година с магнитуд от 7,4 по Рихтер. В Румъния тогава загинаха стотици хора, на столицата Букурещ бяха нанесени големи материални щети. Значителни поражения имаше и в България. Най-пострадал бе град Свищов, където загинаха десетки хора и бяха разрушени редица промишлени сгради.

#земетресение #Румъния #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"