Стартираха делата срещу обвинените в опит за преврат в Турция

Стартираха делата срещу обвинените в опит за преврат в Турция
Twitter
A A+ A++ A

29 полицаи бяха изправени пред съда в Истанбул по обвинение в организиране и участие на опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган от 15 юли. Това е първото дело срещу превратаджии в града и е част от масовата чистка, последвала неуспешния опит за смяна на властта. Обвиняемите, от които 24 са в ареста, бяха изправени пред закона в съдебната зала в затвора в Силиврия край Истанбул, предаде БГНЕС, пише inews.bg.

Очаква се първото изслушване да продължи близо четири дни. Самото дело започна с изчитане на имената на обвиняемите и престъпленията, за които са изправени пред съда. Те са обвинени в отказ да се подчинят на заповеди за закрила на президента Реджеп Ердоган в нощта на преврата. Те също така са обвинени в участие в незаконната мрежа от последователи на проповедника Фетхулах Гюлен, сочен за основен организатор на преврата.

Ако бъдат признати за виновни 21 от обвиняемите ще получат по три доживотни присъди, а останалите осем могат да получат присъди от между 7 и половина и 15 години затвор. Пет месеца след преврата в някои от турските провинции започнаха деля срещу превратаджии, но днешният съдебен процес е най-значимият досега.

Делото се води на фона на нарастваща международна критика спрямо начина, по който властите преследват предполагаемите привърженици на Гюлен. Досега над 41 000 души са в затвора, като само през изминалата седмица арестуваните са 1096 души.

 

#дело #опит #преврат #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"