Делото срещу Стрелеца продължава във ВС през 2017 г

Делото срещу Стрелеца продължава във ВС през 2017 г
Източник: Вестник Борба
A A+ A++ A
Това решение на Апелативния съд в Търново се чака вече трети месец, но какъвто и да е резултата, по всичко личи, че делото ще стигне и до Върховния съд в 2017 г. Виновният за драмата с окървавената акция на СОБТ от 14 март 2014 г., при която загина командос, а трима спецполицаи бяха ранени, се зарече "да свали превръзката на Темида", а на втората инстанция обвини имотната мафия, която искала да заграби апетитния му имот в центъра на Лясковец, пише 24 часа.
 
На делото през октомври подсъдимият продължи да настоява, че е действал при самозащита. Отбранявал жилището си, собствения си живот и този на възрастната му майка. Прокуратурата обаче изнесе нови данни, които опровергават твърденията му. "Огън до пълна победа", написал собственоръчно в тетрадка 54-годишният Петко Петков, който застреля хладнокръвно баретата Емил Шарков при акция на Специализирания отряд за борба с тероризма в барикадираното му жилище в Лясковец. В съда стана ясно още, че въоръженият до зъби мъж е разписал план за действие, какво ще прави при евентуална атака. Прокурорът отново припомни, че Петко пръв е открил огън от вътрешността на жилището. "Стреля се по нас с автомат Калашников, има ли разрешение за стрелба", питали командосите в засекретен видеозапис на операцията. Басарболиев цитира и думите на друг ранен спецполицай:
 
"На 50 см от мен видях силует, който държеше на нивото на хълбока си нещо, възприех го като дуло и стреля право в мен". "Тези оръжия той не ги е купувал за лов, а за да се сражава. Не се е изненадал от нападението, имал е много боеприпаси, брониран шлифер, противогази, на прозореца е слагал метални радиатори, за да предотврати да не го прострелят. Този човек, въобще не е спазвал законите, той е знаел много добре че идва полиция и не се е подчинил на заповедта им. Според мен си заслужава най-тежкото наказание", каза бащата на убития командос Емил Шарков - старши. Петков бе осъден на доживотен затвор без право на замяна от Окръжния съд в Търново. Делото се гледа в Апелативния съд по протест на прокуратурата срещу оневиняването му, че е действал по начин и със средства опасни за мнозина и жалби от него лично и от четиримата му адвокати.
 
В началото на заседанието Петков получи поискани писмени доказателства по делото в обем от 480 страници. Неговата майка Стефанка Савова бе депозирала искане да участва в процеса на втора инстанция като защитник на сина си. Магистратите не разрешиха, защото тя бе разпитвана като свидетел. Близо час съдия Румян Жеков чете депозираното допълнение към жалбата на защитата на Петков. В него бяха изложени доводи, че акцията на баретите е противозаконна, а доказателствата са тълкувани едностранно от Окръжния съд в полза на обвинението. "Целта на акцията е била задържане на лице с 4 огнестрелни оръжия с изтекъл регистрационен срок. Срещу Петков обаче не е имало данни за извършено тежко престъпление", се казва в допълнението към жалбата.
 
Адвокатите поискаха Петко да бъде оправдан за предумишлено убийство, наказанието му да бъде намалено или делото да бъде върнато за ново разглеждане. След пледоариите на юристите той говори в своя защита час и половина."Абсолютно невъзможно е аз да съм убил Емил Шарков, защото между моето място и това, където се е намирал той, има тухлена стена", заяви Петко Петков.

#Търново #СОБТ #Емил Шарков #делото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници