Военните следят за местоположението на Дядо Коледа през празничната нощ

Военните следят за местоположението на Дядо Коледа през празничната нощ
Източник: versia.bg
A A+ A++ A

Десетки хиляди деца от целия свят планират да се обадят на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД), за да попитат къде точно се намира Дядо Коледа през празничната нощ, съобщи Асошиейтед прес.
От днес ще им отговаря човек, а няма да им пускат запис. Доброволци се събират във военновъздушната база Питърсън в Колорадо, за да отговарят на телефонни обаждания и имейли и да публикуват данни за приказното пътешествие на Добрия старец по целия свят във Фейсбук и Туитър, предаде Нова тв. 

Миналата година в контролния център на програмата са работили 1500 доброволци, които са отговорили на почти 141 000 телефонни обаждания и над 2800 имейли. Сайтът на НОРАД е посетен от 22 милиона души.От 4 ч. местно време (13 ч. българско време) децата могат да се обаждат на безплатния телефонен номер 877-466-6723 или да изпратят имейл на адрес noradtracksanta@outlook.com, за да попитат за местонахождението на Дядо Коледа по маршрута му. Доброволците работят на смени, като последното обаждане ще приемат в 12 ч. в коледния ден. 

Разказите за традицията вече могат да напълнят цяла шейна. Всичко започнало по една случайност през 1955 г. Местният вестник в Колорадо спрингс, където се намира сегашният щаб на НОРАД, публикувал рекламно съобщение на голям магазин, който давал телефонен номер за връзка с Дядо Коледа. Погрешка той се оказал спешният номер на тогавашното Командване за континентална въздушна отбрана CONAD, предшественик на НОРАД. Изненадан от обажданията на децата, дежурният офицер им обяснил, че помага на Дядо Коледа и следи траекторията на полета на шейната му на радарните екрани. В духа на 21-и век програмата вече разполага с акаунт в Туитър и страница във Фейсбук, освен сайта www.NORADSanta.org и телефона 877-HI-NORAD. 

На децата, които любопитстват колко далече е Дядо Коледа от техния град, доброволците, отговарящи на телефоните, имат добра новина за родителите им - той няма да спре в техния дом, ако всички малчугани не са заспали. Те споделят, че често чуват в слушалката доволен глас: "Видя ли, нали ти казах!" и получават благодарствени имейли от родители. Всеки въпрос как точно технически става проследяването бива любезно отклоняван със загадъчно обяснение, в което задължително се споменава коледното вълшебство.
Операцията по проследяването отнема четири месеца планиране.

#НОРАД #Дядо Коледа #Фейсбук #Туитър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »