Транспортират Паметника на кирилицата към Южния полюс

Транспортират Паметника на кирилицата към Южния полюс
Източник: БНР
A A+ A++ A

България ще е първата страна в света, която ще има свой монумент на Антарктида. 2,3-метровият Паметник на кирилицата, направен от хром-никел и месинг бе показан в Археологическия музей във Варна, преди да потегли на дълъг път до ледения континент, предаде Труд.

Много жители на града дойдоха да се порадват на монумента, върху който са монтирани изрязани с лазер месингови букви от кирилицата. В основната – „Ж“, са оформени икони на Светите братя Кирил и Методий и на Св. Климент, а в основата на паметника ще бъдат поставени херметически затворени капсули от неръждаема стомана с пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.

Така част от България ще бъде пренесена за вечни времена на Южния полюс, обясни инициаторът на проекта Младен Станев, приор на приората на Ордена на тамплиерите във Варна и член на българо-монголското дружество. Идеята за Паметник на кирилицата на Южния полюс се родила през май 2015 г., когато идентичен монумент бе поставен в столицата на единствената ползваща кирилицата неславянска страна – Монголия.

„Много хора и организации допринесоха за осъществяването на този проект, който ще остане за поколенията“, щастлив бе Станев. Освен тамплиерите, помощ за реализацията на идеята оказали президентството, Българската православна църква, посолството на Монголия у нас, СУ „Св. Климент Охридски“ и българските полярници, водени от проф. Христо Пимпирев. Именно те се нагърбили с нелеката задача да монтират паметника по време на 25-ата си юбилейна експедиция на Южния полюс в началото на идната година.

„Там никой няма право да лее бетон. Паметникът ще трябва да се закрепи здраво само с помощта на хром-никелов анкерен болт, за да удържи на екстремните ветрове, студове и на 5-метровия сняг, поясни Станев. От Варна монументът ще пътува за София, откъдето през януари догодина ще бъде превозен с товарен самолет до най-южния град на Чили – Пунта Аренас. След това с корабче ще бъде доставен до бреговете на Антарктида. В монтажа му ще помогнат и включени в нашата експедиция монголци.

#Паметник на кирилицата #Варна #Антарктида

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници