Намерените в Сливен снаряди нямат общо с взривените боеприпаси

Намерените в Сливен снаряди нямат общо с взривените боеприпаси
„Всяка от ракетите тежи около 5 кг, има гориво и взривно вещество, това са военни изделия и са изключително опасни”, обясни главен комисар Калин Георгиев. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Няма данни намерените в четвъртък в микробус 103 неуправляеми ракетни снаряда да са кражба на международни организации или да са свързани с тероризъм, заяви в Сливен главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

Откритите ракети нямат нищо общо със съхраняваните в избухналите складове край Лозенец, категоричен е Георгиев, цитиран от Дарик.

По думите му става дума за криминално деяние и предстои да бъде установено дали зад него стои организирана престъпна група.

Той обясни, че микробусът е бил спрян при рутинна проверка в рамките на специализирана полицейска операция на КАТ – Пътна полиция.

Табела, че се превозва взривоопасен товар, събудила бдителността на пътните полицаи. При последвалата проверка се оказало, че в товарния отсек има 14 сандъка, единият от които отворен, а ракетите се виждали.

Установена е нередност и в пътните документи – липсвал един печат. Товарът трябвало да се достави във ВМЗ – Сопот.

Тепърва ще се установява дали е засечен канал за търговия с оръжие или за инцидентно криминално престъпление.

Ще се установява също къде са произведени ракетите – в България или в чужбина за нуждите на Българската армия. Официалната им стойност е 47 400 лева.

„Всяка от ракетите тежи около 5 кг, има гориво и взривно вещество, това са военни изделия и са изключително опасни“, обясни главен комисар Георгиев.

Ракетите са върнати в авиобаза „Безмер“, където са под охрана на Военна полиция.

В колата имало двама души – охранител и шофьор. Разпитът установил, че те нямат отношение към случая и затова са освободени.

Срещу старши сержант Живко Спасов – завеждащ хранилището в авиобазата, и майор Николай Николов – началник „Логистика“, са повдигнати две обвинения – за длъжностно присвояване и за държане и съхранение на взривоопасни материали, съобщи заместник-началникът на Военно-окръжна прокуратура – Сливен, Христо Тинев.

Очаква се Военна прокуратура да поиска постоянна мярка „задържане под стража“ и до края на деня Военният съд да се произнесе.

#Сливен #главен секретар на МВР #Калин Георгиев #Лозенец #складове #снаряди #КАТ #Пътна полиция #ВМЗ – Сопот #България #Военна полиция #Николай Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"