Захариева: Европрокурорите направиха обективна оценка на съдебната система

Захариева: Европрокурорите направиха обективна оценка на съдебната система
Източник: TIME.mk
A A+ A++ A

Засилване на отчетността на главния прокурор пред НС и обществото, както и независимост на шефа на националното следствие от обвинител номер едно. Това са част от препоръките на европрокурорите, които направиха независим анализ на дейността на прокуратурата у нас и изразиха мнение, че главният прокурор трябва да поема отговорност за действията на подчинените му по ключови дела, предаде БНТ.

Задачата на европрокурорите е не да правят оценка, а да направят анализ и да дадат препоръки, заяви Екатерина Захариева. По думите й изводите и препоръките в доклада са към доста институции и тя се надява да се направи наистина обективен анализ на доклада. Всички, към които са насочени препоръките трябва да обсъдят кое е добре за нашата система, кое е в страни от посоката, към която сме тръгнали.

"Надявам се да направим обективен прочит, защото всеки го чете в части от изреченията, чуват се противоположни мнения. Но това е мнение на прокурори. Те са подходили доста отговорно, срещнаха се наистина с много хора, с хора извън съдебната система, прокуратурата. Имаха доста обективна, безпристрастна и различен тип информация. Отделно се запознаха с нашите закони, структура и правила.", каза Захариева. Според нея поуката, която всички е крайно време да си вземем, е че не може да приложим само един модел - това не работи.

Прокурорите считат, че много рядко се оказва натиск върху вътрешното убеждение. Считат, че нашите текстове отиват в крайната посока, че можеш да се скриеш зад вътрешното убеждение, за да не разследваш. Те считат, че няма нищо лошо по-горе стоящи да ти дават указания стига те да са по прозрачен начин дадени и препоръчват по важни дела отговорност да се носи нагоре. Те са против децентрализацията на прокуратурата. Няма лошо да се носи отговорност от административния и главния прокурор, каза още министърът на правосъдието в оставка.

Прокурорите препоръчват по публични дела след като инспектората приключи да се направи преглед как се е направило самото разследване. Препоръчват също промяна по начина, по който се избират инспекторите специално по отношение на наказателната политика. Препоръчват на министъра на правосъдието няколко неща, и изобщо на инспектората и на Висшия съдебен съвет - а това е да има по-активна роля при носенето на отговорност на прокурори, които не изпълняват съдебните определения или пък делата свързани с Европейски съд на правата на човека и на нашия съд и съответно на съдии, които връщат обвинителните актове по дребни причини, което пречи на разследването, на процеса и на правото на защита. Успокоението е, че по повечето препоръки, дадени от прокурорите, ние вече работим, каза още Захариева.

#НС #европрокурорите #Екатерина Захариева #прокурорите #европейски съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"