Фрийдъм Хаус: Демократичните реформи в България с ново отстъпление

Фрийдъм Хаус: Демократичните реформи в България с ново отстъпление
Снимка: 1zoom.net
A A+ A++ A

От Freedom House – Nations In Transit; Превод: БГНЕС; Заглавие: БГНЕС

България отбелязва ново отстъпление от демократичните реформи и остава „полуконсолидирана демокрация".

Въпреки постигнатите от България успехи в прехода след рухването на комунистическия режим през 1989 г. събития през 2011 г. показаха продължаващите предизвикателства пред демократичните институции в България, отбелязва организацията.

Президентските и местните избори бяха белязани от сериозна административна неефективност и забавено оповестяване на резултати.

Неефективността и корупцията в съдебната система продължават да се смятат за голям препъни камък за България в борбата й срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

През 2011 г. в пет от категориите (част от критерите, по които „Фрийдъм Хаус”оценява България са: национално демократично управление, избирателен процес, гражданско общество, независимост на медиите, местно демократично управление, рамка и независимост на съдебната власт, корупция – бел. Р.)  не е настъпила значима промяна, а в две от тях – избирателен процес и рамка и независимост на съдебната власт е отчетено отстъпление.

Прогнозата е, че през 2012 г. състоянието на демокрацията в страната ще се влоши още повече.

Опитът на президента Георги Първанов да създаде собствена политическа партия не е успял да набере сили, което показва силата на конституционните традиции, забраняващи президентските партии.

Общественото доверие в правителството и премиера Бойко Борисов продължи да намалява леко през годината, но не се различава много от процента на доверие в предишните три правителства и премиери.

Политическото напрежение между предишния президент и премиера изглежда се стабилизира, особено след като кандидатът на партия ГЕРБ спечели президентските избори през октомври.

Но практиката на правителството на правене на политика ad hock (на момента) продължава в отсъствието на по-прагматични стратегии за управление.

По отношение на избирателния процес, освен обичайните твърдения за купуване на гласове и манипулиране на резултатите, президентските и местните избори се характеризираха и със значителна административна неефективност, довела до проблеми с избирателните регистри, дълги опашки за гласуване и отлагане на обявяването на официалните резултати.

По-голямата част от отразяването на изборите през 2011 г. се яви във формата на платено политическо съдържание, създавайки недостиг от независима информация.

Заради лошото административно управление на избирателния процес рейтингът на България пада от 1.75 на 2, допълва тя.

По отношение на медиите през 2011 г. са се наблюдавали допълнителна концентрация на собственост на медии и увеличаващи се обвинения в припокриване на медийни и политически интереси.

Двата най-продавани ежедневника в страната „Труд" и "24 часа" са придобити от бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов, а от 2009-2010 г. на пазара на печатните медии има нов играч – Нова българска медийна група, която увеличава контрола си над пазара.

В България се случват и два инцидента – избухването на малка бомба през февруари пред входа на вестник „Галерия", вестник, известен с критичното си отношение към управлението на ГЕРБ, и взривяването по време на предизборната кампания на колата на телевизионния водещ Сашо Диков, също известен с критичните си възгледи към ГЕРБ.

Съдебната система в България страда от дълги процедури, отлагания, дефектни предсъдебни разследвания и отмяна на обвинения поради технически детайли.

Назначенията от Висшия съдебен съвет в съдебната система за довели до искания за оставки и реформи от широки професионални и граждански среди.

Води се и разследване от Европейската асоциация на съдиите срещу вътрешния министър Цветан Цветанов заради непрестанните му заплахи срещу съдебната власт, които застрашиха независимостта на съдебната система и нарушили европейските стандарти за върховенство на закона.

Няма съществена промяна и в борбата с корупцията, като тя остава на същото ниво като през 2009 г. и не се очаква промяна тази година.

Системата от звената, натоварени да се борят с корупцията, продължава да страда от липса на достатъчна координация и ясна отговорност и отчетност.

Неспособността на властите да пресекат ширещата се корупция, особено по граничните пунктове, става причина за отлагането от ЕС на приемането на България в Шенгенската зона, освободена от митнически контрол.

Основната цел на българското правителство през 2012 г. ще бъде контролирането на вътрешните последици от световната финансова и икономическа криза и същевременно прилагането на дълго отлаганите реформи в сектори като здравеопазване, висше образование и правосъдието.

Най-голямото предизвикателство пред правителството остава ефективността на държавните разходи и мерките за справяне с организираната престъпност и корупцията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »