Тотю: Бойко прав да ми се кара

Тотю: Бойко прав да ми се кара
"Премиерът е напълно прав да ме критикува и аз трябва да направя всичко възможно, за да си свърша работата", каза Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов винаги е в готовност да подаде оставката си, ако премиерът Бойко Борисов я поиска.

Според Младенов Борисов е напълно прав да критикува работата му във връзка с пенсионната реформа, предаде Дарик радио.

„Премиерът е напълно прав. На премиера работата му е да критикува тези министри и тези министерства, включително и мен, ако не са си свършили работата“, коментира той.

По-рано в понеделник министър-председателят даде „жълт картон“ на Тотю Младенов, като заяви, че социалният министър „не е синдикалният бос в правителството“.

„Той трябва да убеди синдикатите, че когато проведат тази стачка, това ще намали парите за този ден в системите“, заяви Борисов и добави, че не е работа на министър-председателя да обяснява на българите защо трябва да се вдига пенсионната възраст и защо НОИ като система е недофинансирана, съобщи БГНЕС.

„Аз трябва да направя всичко възможно, за да си свърша работата, и това правя в момента“, обясни от своя страна Младенов.

Той призна, че винаги е готов да подаде оставка, когато премиерът каже, но за него в сегашната тежка ситуация много по-важно е да не престава социалният диалог.

„Диалогът предполага компромис и от трите страни. Разговорите продължават и аз съм умерен оптимист по отношение на това, че чрез диалог ще стигнем до най-добрите решения, но са необходими реформи още от догодина, и то допълнителни от това, което бяхме планирали“, каза още Младенов, който по-рано днес имаше среща с лидерите на двата синдиката.

Социалният министър заяви, че е обнадежден след срещата с президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Константин Тренчев.

„Изводът от тази среща е, че не са изчерпани формите на диалог между работодатели, синдикати и правителство и ще направим всичко възможно да продължим добрия социален диалог и да продължим с реформите, нещо, което е изключително важно сега“, добави той.

Младенов подчерта, че се налага пенсионната възраст да се вдигне от 1 януари. Според него е по-добре това да се направи сега, за да не се установи, че догодина, заради задълбочаващата се криза, ще се наложат още по-драстични промени в тази област.

Реформите в БДЖ, заради които железничарите ще започнат национална стачка на 24 ноември, Младенов коментира така:

„Ако искаме да спасим системата на железниците, ако искаме да запазим хилядите хора, които работят там, и системата като цяло, трябва да се направи тази реформа много бързо. Дал съм задача на Агенцията по заетостта още отсега да работят по профилите на онези, които им предстои да бъдат съкратени във връзка с реформата, за да може да им се окаже максимална помощ“, обясни той.

#Бойко Борисов #Тотю Младенов #министър-председател #премиер #министър на труда и социалната политика #синдикати #правителство #оставка #реформи #Пламен Димитров #Константин Тренчев #КНСБ #КТ „Подкрепа“ #стачка #БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »