Лиляна Павлова: 130 млн. лв. са инвестирани в пътищата в област Смолян

Лиляна Павлова: 130  млн. лв. са инвестирани в пътищата в област Смолян
KMETA.bg
A A+ A++ A

Днес се пускат за движение последните 4 км от общо 120 км, които успяхме да рехабилитираме в Област Смолян през двете години от втория мандат на кабинета Борисов, за което инвестирахме 130 млн. лв. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова при откриването на обходния път на Смолян, който осигурява безопасна връзка с основни пътни артерии и ще облекчи значително движението в района, предаде репортер на Радио „Фокус – Смолян. По думите й Област Смолян е уникална с това, че там няма жп линия, а само пътища, затова те са носител на поминъка, на възможността за хората да пътуват, да работят, възможност да се развива туризма. 

Лиляна Павлова напомни, че строителството на близо четирите километра от главната пътна артерия на Смолян е започнало през 80-те години на миналия век, но не е било завършено. „Благодарение на усилията и волята на министър-председателя Борисов осигурихме 26 млн. лв., за да може те да бъдат довършени и днес да бъдат факт”, каза тя и благодари на строителната фирма, която за 100 дни е изпълнила чакан повече от 25 години обект. По думите й изцяло е завършен ремонтът на пътя на участъка от Асеновград до Смолян, като инвестицията за изцяло реновирания участък с дължина 50 км е за над 60 млн. лв. от бюджета и съфинансиране от Европейска инвестиционна банка. „В момента това е най-безопасният участък през деня и през нощта, защото за него вложихме най-новите технологии, осигурихме най-осветените тунели, монтирахме двойни мантинели - и такива за мотористи, интелигентни знаци, които променят своето наименование в зависимост от ситуацията”, обясни Лиляна Павлова и допълни, че това е най-добрият планински път, в който са вложени най-иновативните и модерни технологии за пътна безопасност.

Министърът отчете, че вече е завършен и друг важен участък в областта – от Смолян до село Стойките, в който са инвестирани 27 млн. лв. европейско и национално финансиране и в резултат 25-километров участък вече е прекрасен панорамен път с велоалея. Тя напомни, че са рехабилитирани също пътищата от Смолян към Пампорово, към Превала и към Рудозем. Министърът в оставка подчерта, че инвестициите в областта са не само в пътища. "Продължихме с програмата за саниране", посочи тя и обясни, че в момента се изпълняват предвидените дейности по 35 сгради в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. „Тук, в Смолян, са първите сгради, в които реализирахме намаляване на сметките на домакинствата, които живеят в домовете, защото тук амплитудите са големи и това ни даде възможност с това саниране, което реализирахме тук, да постигнем огромния ефект”, обясни Павлова.

Тя каза още, че са предоставени 20 милиона лева по ОП "Региони в растеж" на общината, така че продължават инвестициите за улици, тротоари и всичко, което общината предвижда да направи. „Продължаваме инвестициите в енергийна ефективност в детски градини и училища, също предоставени по линията на министерството, така че се надявам, че цялостната инфраструктура, не само на Смолян, а и в останалите населени места, ще става все по-хубава”, подчерта Лиляна Павлова.

#Смолян #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"