Най-скандалното име във военното министерство – Хени Шиякова, пак на прицел

Най-скандалното име във военното министерство – Хени Шиякова, пак на прицел
Скоро стана ясно, че Шиякова е получила като подарък екскурзия до остров Бали от собственика на взривения склад за боеприпаси край Петолъчката. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандалите около служителя на Министерството на отбраната Хени Шиякова, която повече от година е разследвана за работата й със собственика на взривилите се в началото на седмицата складове за боеприпаси „Берета Трейдинг“, не стихват.

Скоро стана ясно, че Шиякова е получила като подарък екскурзия до остров Бали от собственика на взривения склад за боеприпаси край Петолъчката.

Новите разкрития пък сочат, че след като се е върнала от екзотичната почивка, Хени Шиякова е възложила поръчка и на фирмата, в която работи собственият й син.

Пред bTV Георги Шияков заяви, че няма конфликт на интереси в сключения договор между военното министерство и частната фирма, в която той вече не е служител.

В края на 2010 година фирмата „Джи Си Ес“ печели обществена поръчка за сертифициране на полигона „Змейово“ по отношение на системата за наблюдение на околната среда.

В един от сайтовете на дружеството името на Георги Шияков фигурира на второ място след това на управителя Стефан Абаджиев.

Управителят на фирма „Джи Си Ес“ потвърди, че става въпрос именно за сина на Хени Шиякова, но преди около два месеца напуснал работа.

По думите на Стефан Абаджиев Георги Шияков се е занимавал със системи за управление, нямал е ръководни функции и не е бил в борда на директорите.

Според Абаджиев обществената поръчката за сертифициране на системите за околна среда е спечелена на базата на това, че са предложили най-ниска цена. Общата сума за извършваното одитиране за три години е около 10 000 лева.

По време на сключването на договора обаче Шиякова е служител на Министерството на отбраната, а синът й Георги работи във въпросната фирма. Управителят Стефан Абаджиев отрича да има конфликт на интереси.

Това обаче е вторият спорен договор, в който е замесено името на Хени Шиякова. Повече от година служителката на Министерството на отбраната е разследвана за работата й с „Берета Трейдинг" – фирмата, чиито складове край Петолъчката се взривиха в началото на седмицата и сега са почти унищожени.

Оказва се, че като водещ експерт Хени Шиякова е работила по договор на стойност 3.5 милиона лева за утилизация на боеприпасите и е трябвало да следи фирмата „Берета Трейдинг“ за изпълнението на специалната поръчка.

За рождения си ден обаче получава от „Берета Трейдинг“ подарък – екскурзия до остров Бали.

„Установено е, че има конфликт на интереси“, заяви пред bTV Филип Златанов, председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

„Правната стойност на нашето решение може да се появи, след като свърши обжалването. Това става на две инстанции“, поясни Златанов.

Ако Хени Шиякова бъде призната за виновна, ще бъде освободена от работа, ще бъде глобена от 5 до 7 хиляди лева и ще трябва да върне стойността на ваучера и заплатите, които е получила като държавен експерт от 2009 година досега.

#Хени Шиякова #Министерство на отбраната #конфликт на интереси #Бали #Берета Трейдинг #взрив #склад #Петолъчката #Стефан Абаджиев #Змейово #Филип Златанов #Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »