Кунева: Образователното министрество не е получавало дарение за БАН от Германия

Кунева: Образователното министрество не е получавало дарение за БАН от Германия
БНР
A A+ A++ A

Твърдението, че МОН е получило дарение за клинични изследвания на БАН от Асоциацията на германските медицински организации, е плод на очевиден фалшификат. Това каза за Радио „Фокус“ министърът на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Според нея има редица неточности, които показват, че има документно престъпление.
„Т. нар. „документ“ за дарение е нещо, което администрацията не прави. „Вярно с оригинала“ – това, което пише на документа, е просто абсурдно администрацията да сложи на такъв документ, той се слага само на заповеди. Освен това самият подпис на г-н Йониц (от Асоциацията на германските медицински организации – бел. ред.) на практика го няма. Служителката, която е упомената и е заместена от друг служител - г-жа Коева, е била на работа в същия ден. Това са абсолютно лесни за проверяване неща. ГЕРБ на двустранни документи не се слага. Тоест идеята, че някой е толкова незапознат и може да пише в национална медия, не ми се струва убедителна. Очевидно става въпрос за много тежка некомпетентност и опит да се уязви министерството и мен, разбира се“, коментира Меглена Кунева. 

Тя уточни, че в министерството вече е получено писмо от д-р Гюнтер Йониц от Асоциацията на германските медицински организации, който заявява, че никога не е правил подобно дарение. Документът, заедно с декларация от министъра в оставка и директора на дирекция в МОН, вече е представен на Прокуратурата. 

В понеделник вицепремиерът и министърът на образованието и науката Меглена Кунева изпрати сигнал до прокуратурата във връзка с публикувани неверни твърдения във вчерашния брой на в. "Труд", с които се уронва престижът на българското образователно министерство. Според публикацията близо половин милион лева са били дарени на Българската академия на науките (БАН) и Министерството на здравеопазването (МЗ) от Асоциацията на германските медицински организации за клинични изпитания и експериментална научна изследователска дейност в лечебните заведения и техните бази в страната, но средствата така и не са стигнали до получателите им. Медията твърди, че информацията се позова на официален документ за дарението.

#Меглена Кунева #МОН #БАН #дарение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"