Започва се: Полша и Гърция, Чехия и Русия стартират Евро 2012

Започва се: Полша и Гърция, Чехия и Русия стартират Евро 2012
Гръцките национали тренират на Националния стадион във Варшава, където на 8 юни ще бъде даден стартът на европейското първенство. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

На 8 юни стартира дългоочакваното от всички футболни фенове първо в Източна Европа Европейско първенство по футбол.

През първия ден от Евро 2012 едни срещу други ще се изправят първо отборите на Полша и Гърция, а малко по-късно и тези на Чехия и Русия.

Полша се надява първият двубой от Европейското първенство по футбол да не се превърне в гръцка трагедия, а да даде успешен старт на един исторически турнир, коментира „Дневник“.

Двата тима тренираха в четвъртък на новия Национален стадион във Варшава – един от четирите, които Полша изгради или реновира специално за първенството.

Страната инвестира мащабно в инфраструктура, съоръжения, хотели и летища, за да се представи на ниво като домакин.

Същото обаче направи и националният отбор, който привлече няколко футболисти от други националности с по-близки и далечни полски корени.

Срещу шампиона от 2004 г. задачата на поляците не изглежда невъзможна, а ентусиазмът на нацията може да бъде в помощ.

Играчите на треньора Шмуда се опитват да върнат славата на златното поколение от 70-те и 80-те години.

Те ще разчитат на триото от германския шампион „Борусия“ (Дортмунд) Роберт Левандовски, Якуб Блашчиковски и Лукаш Пишчек, както и на родения и израсъл във Франция Людовик Обраняк, или на германците Ойген Полански и Себастиан Бьониш.

„Не мога да скрия, че този турнир е най-важният в живота ми. Първата стъпка е най-важната, а първата стъпка е мачът с Гърция“, заяви Блашчиковски, чийто тим на книга е най-слабият в първенството с 62-рото си място в световната ранглиста.

Полша загуби първия си мач на последните три турнира, на които участва – на световните първенства през 2002 и 2006 г. и на европейското първенство преди четири години.

Пред очаквана публика от 55 хиляди зрители на своя страна на стадиона националите ще се опитат да обърнат нещата в своя полза.

„Преди всичко се интересуваме от добрия резултат в първия мач, защото трябва да тръгнем правилно и да придобием още повече самочувствие“, заяви Обраняк, чиято баба е полякиня.

Гърците от своя страна ще искат да докажат, че успехът преди осем години не е бил напълно случаен. Европейското първенство идва във време, когато гръцката икономика е в страхотна криза, а страната е най-обсъжданата в Европа.

„Искаме да донесем радост на сънародниците ни. Ще направим най-доброто, без стрес или напрежение, с надеждата да оставим добри спомени“, заяви капитанът Гиоргиос Карагунис.

Защитникът на „Монако“ Гиоргос Тзавелас заяви, че намиращият се на 15-о място в световната ранглиста гръцки тим е готов за битка.

За него и за съотборниците му това е втори случай, в който ще играят на откриването на европейско първенство.

„Няма от какво да се страхуваме. Можем да повторим успеха от 2004 г., когато развалихме настроението на домакините. Уважаваме всички, но не се страхуваме от никой“, каза той.

По-късно вечерта в петък програмата предвижда мач между Чехия и Русия във Вроцлав.

Хората на Дик Адвокаат влизат в турнира в отлично настроение след победата в контролата срещу Италия с 3:0.

Холандският специалист засега е предпазлив в очакванията си, но капитанът на тима Андрей Аршавин заяви готовност да бият най-добрите.

„Резултатът от приятелския мач срещу Италия повиши надеждите на феновете преди шампионата, а и на всички наши играчи. От доста време вярвахме, че сме способни да играем на подобно ниво“, коментира полузащитникът, който излезе на голямата сцена точно преди четири години.

Лидерът на чешкия тим Петер Чех заяви пред запалянковците в онлайн чат в сряда, че група А си остава много отворена като възможности.

„Шансовете ни са същите, като на останалите отбори в групата“, каза той и предрече битка между Испания, Германия и Холандия за титлата.

Треньорът на тима Михал Билек обаче има притеснения с контузията на Томаш Росицки, който започна тренировки в понеделник след травма в подбедрицата. Милан Барош е малко вероятно да играе също заради травма.

Турнирът, който се превърна в голямо изпитание за УЕФА и за домакинстващите държави, трябва да отговори на много въпроси.

Единият от тях е дали европейската футболна централа се е спряла правилно на двете източноевропейски страни.

В четвъртък част от големите страхове започва да се превръща в реалност – дали феновете са на нивото на организацията на турнира.

Холандските играчи станаха жертва на расистки обиди по време на тренировка край Краков.

В чисто футболно отношение основният въпрос е дали ще има кой да победи световния и европейски шампион Испания.

„Фурия роха“ все още дърпа конците в световния футбол, а останалите съперници не са намерили рецептата как да ги победят във важен мач.

Испанците започват своето участие в неделя срещу състава на Италия.

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 - близо до теб“.

#Евро 2012 #Полша #Гърция #Чехия #Русия #Италия #Испания #Източна Европа #Варшава #Германия #Холандия #Краков #УЕФА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »