УНИЦЕФ: Евакуирани са 50 деца от сиропиталище в Алепо

УНИЦЕФ: Евакуирани са 50 деца от сиропиталище в Алепо
Източник: Утро
A A+ A++ A

Близо 50 деца, които се намираха в сиропиталище в бунтовническия анклав в град Алепо, бяха евакуирани днес, предадоха световните агенции, като цитираха съобщение на УНИЦЕФ, предаде БНТ.

Някои от евакуираните деца обаче са в тежко здравословно състояние и страдат от обезводняване, каза Герт Капелер, регионален директор на УНИЦЕФ. Той припомни, че в бунтовническия анклав все още има още сираци и деца, разделени от семействата си, на които трябва незабавно да се помогне.

Същевременно турската неправителствена организация Фондация за човешки права и свободи съобщи, че 7-годишното сирийско момиченце Бана ал Абед, станало известно с разказите си в Туитър за ужасите на войната в Алепо, е било евакуирано от източната част на града, предаде Франс прес.

От септември Бана с помощта на майка си разказваха в акаунта си в Туитър за тежкото ежедневие на сирийците в обсадената от правителствените сили бунтовническа част на Алепо. Те описваха бомбардировките, извършени от силите на режима, подкрепяни от Русия.

Акаунтът на детето в Туитър има 320 000 последователи. В един от последните си постове Бана помоли турския президент Реджеп Тайип Ердоган и турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу да направят така, че споразумението за прекратяване на огъня в Алепо да продължи, за да могат да бъдат евакуирани хората от бунтовническия анклав.

Толкова сме уморени, написа в този туит Бана. Турският външен министър отговори на детето и му каза, че Турция прави всичко възможно, за да евакуира нея и хиляди други хора в нейното положение. Според турската Фондация за човешки права и свободи, подпомагаща евакуацията, Бана и семейството й се намират на сигурно място в провинция Алепо.

#УНИЦЕФ #Алепо #Туитър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"