Евростат: Средностатистическият българин изхвърля до 80 кг храна годишно

Евростат: Средностатистическият българин изхвърля до 80 кг храна годишно
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

Всеки човек у нас изхвърля годишно около 80 кг храна като 2/3 от нея е годна за консумация. В същото време над 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност с по-малко от 330 лв. на месец, а всяко четвърто дете гладува, сочат данните на Националния статистически институт и "Евростат", предаде Дарик. 

Срещу разхищаването на храна е насочена кампанията "Не хаби - дари!", която започна днес и ще продължи до края на следващата година. Кампанията е насочена към домакинствата, ресторантите и веригите за хранителни стоки се провежда под егидата на омбудсмана на републиката Мая Манолова. 

"Тя е продължение на кампанията, която проведохме заедно с хранителния бранш и Българския Червен кръст през 2016 г. за падане на ДДС на дарените храни. От 1 януари всички търговци и производители на храни ще са стимулирани да даряват, а не да унищожават, тъй като ще бъдат освободени от ДДС", обясни тя. 

В рамките на кампанията ще има много различни инициативи, които да подпомогнат споделянето на храни, заяви още Манолова. "Хранителни витрини под контрола на Българската агенция за храните, чрез надяваме се ресторанти, които ще се включат, които ще оползотворяват храни с лош търговски вид и в изтичащ срок на годност. Смятаме да направим и безплатни трапезарии заедно с Българската православна църква", посочи омбудсманът. 

По данни на Българската хранителна банка всяка година у нас се изхвърлят на д670 000 тона храна. Това количество може да осигури ежедневното изхранване на всички нуждаещи се българи за период от 15 месеца. "Храната е здраве, живот, съпреживяване, удоволствие, щастие. И не трябва да пилеем тези късчета щастие безотговорно", категорична е още Мая Манолова.

#Евростат #Мая Манолова #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"