Кунева: Учените ни в чужбина ще сътрудничат на колегите си в България

Кунева: Учените ни в чужбина ще сътрудничат на колегите си в България
Източник: Topnovini.bg
A A+ A++ A

Над 300 български учени, които работят в чужбина са готови да си сътрудничат с колегите си в България. Това обяви вицепремиерът и образователен министър в оставка Меглена Кунева, която откри първата кръгла маса от инициативата “Българските лица в световната наука”, пише 24 часа.

"Необходим е системен подход, да се търси взаимодействие от всички, които биха партнирали и, за които диаспората е кауза", каза тя. Министърът обяви, че МОН е поело ясен ангажимент за провеждане на активна политика за повишаване на социалния статус на българските учени и към създаване на по-аткрактивни работни условия за тях. Стремежът на министерството бил учените да усещат по-силна подкрепа. Освен това трябва да се привлича научната диаспора в чужбина, заяви Кунева и добави: "Нищо не става без институции, но нищо не може да започне без хора. В пресечната точка, в присъединяването на тези две звена могат да се осъществят добрите намерения, записани в стратегията за развитие на научните изследвания "По-добра наука за по-добра България" 2025." По ОП " Наука и образование за интелигентен растеж" имало готовност за изграждане на центрове за научни управления. "Всичко това ще стане стъпка по стъпка", каза министърът.

Необходимо било да се подобри качеството на научните изследвания в България , така ще успеем да стъпим на световната сцена като конкурентоспособни. Акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките изрази увереност, че има много форми, чрез които да се поддържа естествената връзка между учените в България и тези в чужбина. Според него предишното ръководство на БАН вече е създало добра връзка с диаспората навън."Ако видят нашите колеги от чужбина, че тук има здрава институционална среда, те ще се върнат", каза той. "Надявам се, че България по европейски пример ще си изгради собствена реинтеграционан политика", добави председателят на БАН. В Европа вече имало таква, която носи името на Мария Кюри и по нея може да кандидатстват и български учени. Има вече цяло поколение български учени, което се развива изцяло в Западна Европа, САЩ или Канада. Академикът определи тези хора като неоценим резерв.


#Меглена Кунева #МОН #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »