България и САЩ с обща визия за сигурността

България и САЩ с обща визия за сигурността
Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс, който бе в България от 5 до 7 юни, се срещна с президента Росен Плевнелиев. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

България и САЩ споделят обща визия за рисковете и заплахите към сигурността в региона и в глобален аспект.

Това стана ясно на срещата между президента Росен Плевнелиев и директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс, който беше на посещение в България от 5 до 7 юни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата Дейвид Петреъс е дал висока оценка на нивото на сътрудничеството на ЦРУ с българските разузнавателни служби. Подчертан е бил приносът на страната във възстановителните мисии в Ирак и в Афганистан.

Президентът Росен Плевнелиев е изразил признателност за оказваната на българските служби за сигурност „последователна и принципна подкрепа от страна на ЦРУ".

Двамата са отбелязали и взаимния интерес на България и САЩ това сътрудничество да бъде задълбочено в бъдеще.

По-рано през деня Петреъс се срещна и с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Фактът, че той отдели толкова време за посещение в София, е знак за доверието, което партньорите ни имат в нас, коментира Борисов след срещата.

Директорът на ЦРУ приветства усилията на българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията. Той отбеляза отговорната фискалната политика и дисциплина на България.

Петреъс подчерта още, че САЩ одобряват и насърчават поетия от България път на модернизация, усилията й за разнообразяване на енергийните източници и за осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите.

Той сподели и своята висока оценка за отношенията на сътрудничество между ЦРУ и българските разузнавателни служби в съвместната им работа, целяща да се извлече полза от новопоявили се възможности и да се даде отпор на общите заплахи, и изрази решимостта тези отношения да бъдат разширени.

Дейвид Петреъс смята, че близкото партньорство на САЩ и България е особено важно и за двете страни и очаква това партньорство в областта на разузнаването и в други сфери да стане още по-силно в бъдеще.

Бойко Борисов се присъедини към оценката на госта, че сътрудничеството между ЦРУ и българските разузнавателни служби е изключително добро и ползотворно.

#България #САЩ #Росен Плевнелиев #президент #ЦРУ #Централното разузнавателно управление #Дейвид Петреъс #Бойко Борисов #премиер #София #Балканите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"