София и Венеция обменят опит в областта на културата и туризма

София и Венеция обменят опит в областта на културата и туризма
Кметът на София се включи в конференция „Венеция посреща България", посветена на кандидатурата Европейска столица на културата 2019 г. Снимка: cntraveller.com
A A+ A++ A

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и кметът на Венеция Джорджо Орсони подписаха меморандум за сътрудничество в областта на културата, туризма, младежките дейности и спорта, съобщиха от Столична община.

Меморандумът включва обмяна на опит в популяризиране на културно–историческото наследство и добри практики в развитието на туризма, както и организиране на съвместни инициативи в областта на спорта и развитието на квалификацията на младите хора.

Общините на София и Венеция ще реализират проекти, включващи провеждане на учебни практики на млади специалисти в областта на историята и културно-историческото наследство, консервацията, реставрацията и експонирането на археологическите паметници.

Предвиждат се обучения за повишаване на квалификацията на заетите в туризма и популяризиране на младежкия и културен туризъм. Меморандумът е със срок до 31 март 2015, след което може да бъде продължен.

По време на срещата кметът на София Йорданка Фандъкова предложи на своя колега Джорджо Орсони първите три инициативи за тази година.

По покана на България в София ще дойдат млади автори – дизайнери и художници, които заедно със своите български колеги ще разработят различни варианти на сувенири на туристическите обекти в столицата.

В София ще бъде организирана и лятна практика на студенти и докторанти със специалности в областта на археологията. Те ще бъдат включени заедно със свои български колеги в екипите, които работят по разкриването на археологическите обекти в София.

Като част от инициативата за междукултурен диалог между Европа и Китай, в София ще се проведе форум на специалисти в областта на културата и творческите индустрии.

По време на срещата Йорданка Фанъдоква и Джорджо Орсони обсъдиха отделни практики в областта на социалната политика и развитието на социалните предприятия.

София и Венеция са партньори в проект по програма „Интеррек" за механизмите за развитие на предприятията.

Кметът на София се включи в конференция „Венеция посреща България", посветена на кандидатурата Европейска столица на културата 2019 г.

Посещението е по покана на регион Венеция. В конференцията се включиха и кметовете на Велико Търново, Русе и Кюстендил, както заместник-кметовете на Бургас и Пловдив.

#Йорданка Фандъкова #кмет #Столична община #Венеция #Европа #Китай #Европейска столица на културата 2019 г. #Велико Търново #Русе #Кюстендил #Бургас #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници