Шведските власти призоваха общините да се готвят по-добре за евентуална война

Шведските власти призоваха общините да се готвят по-добре за евентуална война
http://www.independent.co.uk
A A+ A++ A

Шведските власти призоваха местните администрации в страната да ускорят планирането за действия в случай на бъдеща война на фона на нарастващото напрежение в отношенията между Русия и страните от Северния и Балтийския регион, предаде Ройтерс, цитирайки официални източници в Стокхолм, информира БТВ.

Общините получиха циркулярно писмо в началото на тази седмица, съобщи Сванте Вергер от агенцията за гражданско планиране за непредвидени ситуации.

Руската анексия на Крим и конфликтът в Източна Украйна обезпокоиха Швеция и нейните съседи. Миналия месец шведският министър на отбраната Петер Хултквист каза, че положението продължава да се влошава.

„Военното планиране на практика до голяма степен е замряло от 2000 г. насам. Сега обаче потребностите са други и изискванията ще бъдат завишени”, каза Вергер.

Миналата година Стокхолм реши да укрепи възможностите на службата си за гражданска защита и разпратеното до общините циркулярно писмо е част от тези усилия, добави той.

Съгласно новите указания служителите от градските администрации ще участват в общи учения с военните, за да подобряват комуникацията си и да проверяват състоянието на бомбоубежищата.

Ройтерс припомня, че Швеция не е член на НАТО, но е в процес на модернизация на въоръжените си сили, като рязко увеличи военните си разходи и отново разположи войски на стратегическия балтийски остров Готланд.

#напрежение #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"