Путин посети школа по джудо в Токио

Путин посети школа по джудо в Токио
Източник: БНТ
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин, придружен от своя японски домакин - премиера Шиндзо Абе, посети днес Центъра за източни бойни изкуства "Кодокан". Лидерът на Русия и министър-председателят на Япония гледаха демонстративни изпълнения на местни спортисти, предаде БНТ.

Путин вече посети този център по време на своята визита в Япония през 2000 г. и дори излезе на татамито, но този път не бе предвидено да участва в демонстративните двубои. Той ги коментира в разговор със свой добър познат - олимпийския шампион по джудо Ясухиро Ямашита, посочва агенцията. Шиндзо Абе, който не тренира джудо, се пошегува, че и сам той е бил готов да излезе на татамито. "Държах го за ръката", с усмивка потвърди Путин.

В разговор с руския лидер преди сегашното посещение журналисти му показаха част от интервю с Ясухиро Ямашита, заместник-ректор на японския университет "Токай" и вицепрезидент на националната федерация по джудо, в което майсторът говори с топли думи за Путин.

"Много ми е приятно да го чуя. Господин Ямашита наистина е признат майстор не само в Япония, но и в цял свят, затова в известен смисъл той е пример и за мен като великолепен спортист и много добър човек", отвърна руският държавен глава.

"Кодокан" е прочут не само като спортен комплекс в центъра на Токио, но на първо място като школа, пазеща принципите на оригиналното, ортодоксално джудо. Сегашната сграда на "Кодокан" е построена през 1984 г. по случай вековния юбилей на джудото. Днес тя е един вид Мека за спортисти от цял свят, тук е разположен и Международният център по джудо.

#Владимир Путин #Шиндзо Абе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници