Вигенин: В МВнР готвят кражби за над половин млн. лв

Вигенин: В МВнР готвят кражби за над половин млн. лв
Източник: Коментатор
A A+ A++ A

Това стана ясно на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Кристиан Вигенин. „Става дума за подготвена корупционна схема в Министерството на външните работи, за която преди 3 седмици подадох сигнал на главния прокурор – за подготвена кражба, която по мои груби сметки надхвърля половин милион лева“, обясни Вигенин, пише Труд.

„След втория тур на изборите стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов ще подаде оставката на правителството и Министерството на външните работи се разбързва и редица български посланиците получават грами и прикрепена към нея проформа фактура на българската фирма „Балкантел“, обясни той. „Предположих, че отсъствието на министър Митов от няколко важни срещи от последните дни е заради това, че има желание да вземе мерки. Вместо да вземе мерки или поне публично да се разграничи, той шества из парламента и медиите, и обяснява и замазва своите провали в ООН“, коментира Кристиан Вигенин.

„Не чухме никакви публични изявления по тази тема или разграничение и това ми дава основание да смятам, че въпросната схема е реализирана с негово знание и ще очаквам реакция от него“, заяви народният представител. Той обясни, че схемата е свързана с това всеки от посланиците в съответните столици да преведе значителна сума пари – над 30 хил. евро за закупуване и инсталиране на нова телефонна централа. „Обяснението е, че това е необходимо за подобряване на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС“, уточни Кристиан Вигенин.

„Цената, която са получили като указание посланиците варира за един и същи модел сървър между 15-20 хил. евро. Странен е фактът, че при един и същи доставчик и модел централа, която надвишава необходимия за посолствата капацитет, посланиците получават значително разминаващи се цени“, посочи народният представител и допълни, че негова справка в онлайн магазин показва, че такъв сървър струва под 1000 евро. Кристиан Вигенин благодари на прокуратурата и на ДАНС за бързата реакция. „Доколкото съм информиран поне една голяма част от плащанията са спрени преди да бъдат направени“, каза още той.

#Народното събрание #Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »