
Найденов против махането на „ол инклузив“ в малките хотели

Не може да се ограничават хотелите с по-малко звезди да предлагат услугата „ол инклузив“, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
В сряда директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов заяви, че услугата „ол инклузив“ трябва да се предлага само в хотели с 4 или 5 звезди.
Хотелите с три и по-малко звезди трябва да имат и капацитет за изхранване на почиващите според легловата база, допълни той.
В четвъртък обаче министърът на земеделието и храните бе категоричен, че не може да се ограничават хотелите с по-малко звезди да предлагат услугата „ол инклузив“, стига да отговарят на хигиенните изисквания и да разполагат с места за хранене наполовина от броя на леглата им.
„Не може и да се поставят условия, местата за хранене в хотелите, предлагащи тази услуга, да са 60% от местата за настаняване. Категорично подкрепям, че не може хотелите със 100 легла да имат по 30 места за хранене, но според мен съотношението за местата за хранене спрямо леглата трябва да е 50 на 100“, каза Мирослав Найденов.
Бизнесът също реагира негативно на предложението на Йордан Войнов.
„Държавата създава рамката, но няма право да се меси или да определя какъв продукт да произведе един субект в туристическия бранш, защото туризмът у нас е 100% частен“, заяви по БНР председателят на Асоциацията на собствениците на хотели в Слънчев бряг Елена Иванова.
По думите й Агенцията по безопасност на храните трябва да изпълнява контролната си функция, а не „да дава предписания как точно да се развива бизнесът“.
„Може би утре ще излезе заместник-министърът на външните работи и ще каже: „В този хотел ще настаняваме унгарци, в съседния ще настаняваме поляци“, коментира Иванова.
Още по темата:
- » Хотелиери се отказват от "ол инклузив", продуктите им се виждат скъпи
- » Българите избягват офертите с ол инклузив по родното Черноморие
- » Хотелите по морето препълнени за Великден