"Еърбъс" строи завод в Пловдив догодина

"Еърбъс" строи завод в Пловдив догодина
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

До 1 г. ще заработи, увери новият френски посланик Френският авиационен гигант "Еърбъс" стъпва в Тракия икономическа зона в Пловдив и ще строи свой завод за уплътнения и изолации на самолетни корпуси. Новината съобщи новият френски посланик у нас Ерик Льобеден след среща с кмета Иван Тотев, пише 24 часа.

"Това е първото ми посещение в Пловдив, който е изключително привлекателен за Франция в културно и икономическо отношение", заяви 59-годишният дипломат, който говори 7 езика. Категоричен е, че отношенията между Франция и втория български град ще се задълбочават. "Моята страна присъства в Пловдив чрез културата, чрез къща "Ламартин" и Френската езикова гимназия. Очаквам броят на съвместните ни културни проекти да расте до 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата", каза Льобеден.

Според него и сега френският бизнес присъства в града на тепетата чрез предприятия като "Шнайдер" и "Мосю Бриколаж". "Но е важно да дайдат още по-големи предприятия от аероиндустрията", анонсира дипломатът. По думите му "Еърбъс" догодина ще открие свое предприятие в Тракия икономическа зона. "Идването на такива фирми ще доведат още", смята той. Кметът Иван Тотев обясни, че Пловдив се е преборил с други градове, за да бъде предпочетен от "Еърбъс".

"Това означава, че и авиоиндустрията навлиза в Тракия икономическа зона. Предстоят финални разговори за закупуване на терен и изграждане на завод за авиооборудване", допълни градоначалникът. Френският посланик определи с три думи Пловдив - привлекателност, афинитет и близост. Попитан ще следва ли поведението на своя предшественик Ксавие дьо Кабан, той отговори, че всички негови предшественици са били прекрасни посланици. "Четох книга на Цар Симеон Втори, който казва, че чуждите държави пращат чудесни дипломати в България. Надявам се да не опровергая това", заяви Ерик Льобеден.


#Еърбъс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници